Hovets nya besked: Därför ersätter Victoria drottning Silvia

Kronprinsessan Victoria ska en dag bli drottning.

Redan nu har hon börjat hoppa in för sina föräldrar när det gäller offentliga sammanhang.

Nu bekräftar hovet att Victoria ersätter drottning Silvia på den historiska dagen.

Kronprinsessan Victoria har i flera år fyllt in för kungen och drottningen när det kommer till viktiga officiella sammanhang. Nu är det snart dags igen. Om tre veckor kröns Japans nya kejsare Naruhito i Tokyo. Flera europeiska kungligheter kommer vara på plats under den historiska dagen.

Planen var från början att drottning Silvia och kung Carl Gustaf skulle ha rest till Japan. Men nu ändrar man plötsligt i planerna, rapporterar Svensk Dam.

Drottning Silvia ersätts med Victoria, något som hovet bekräftar.

– Ja precis, det stämmer att planerna var att kungen och drottning skulle ha åkt till Tokyo, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Hovet om varför Victoria åker i stället för drottning Silvia

Hon fortsätter:

– Men drottningen överlät sin plats till kronprinsessan. Anledningen är att Japan och Sverige har goda relationer, kungaparet var i Japan förra året på ett officiellt besök. Det här är tredje gången som kungen närvarar vid ett tronskifte i Japan, och det är en naturlig följd att det är kronprinsessan som deltar tillsammans med sin far vid tronskiftet för den nya generationen.

5 000 officiella gäster väntas till Topkya i samband med kröningen den 22-23 oktober, skriver Svensk Dam.

Victoria och kungen är alltså en av alla dessa. Däremot kommer prins Daniel, liksom Silvia att få stanna hemma.

View this post on Instagram

I dag deltog Kronprinsessparet, hertiginnan och hertigen av Västergötland, vid Alingsås 400-årsjubileum. Jubileumsfirandet inleddes i Nolhagahallen där Kronprinsessparet träffade aktiva och ledare på Kom Loss-mässan. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Efter mässan planterade Kronprinsessan och Prins Daniel ett gulvedsträd i parken vid Nolhaga slott. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Eftermiddagen inleddes med en promenad från Grand hotel till Järtas park – en park som ska väcka nyfikenhet och vara tillgänglig för alla. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ På Stora torget avslutades jubileumsfirande med att Kronprinsessan höll ett jubileumstal i vilket hon bland annat sade: ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ”I dag, den 21 september, är det precis fyra hundra år sedan som kung Gustav II Adolf utfärdade stadsrättigheter till Alingsås. Året var 1619. […] ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Mina damer och herrar, Alingsås historia är på många sätt också Sveriges historia. Er stads utveckling speglar vårt lands. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Prins Daniel och jag är så glada att vi får vara här och fira ert stora jubileum tillsammans med er.” ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ @alingsas2019 #alingsås400år ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ?: SPA

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

Lycka till nu, Victoria! 

Dela gärna om du tycker vår kronprinsessa är en bra representant för Sverige.