Hovets nya besked: Hon är kronprinsessan Victorias nya högra hand

Kronprinsessan Victoria har fått en ny högra hand – hovmarskalken som är ett av hovets viktigaste jobb.

Hovet presenterar Lena Bartholdson som den nya hovmarskalken i ett pressmeddelande.

Nya hovmarskalken

Lena Bartholdson, 49, efterträder den tidigare hovmarskalken Karolin A. Johansson. Hon kommer att ansvara för planeringen kring Kronprinsessan och Prins Daniels program, ett viktigt uppdrag för att allt ska rulla på inom kungahusets uppdrag. Lena blir därmed en viktig högra hand till Kronprinsessparet.

– Jag ser mycket fram emot att stödja Kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef och att tillsammans med kollegorna få arbeta med planeringen, genomförandet och uppföljningen av Kronprinsessparets verksamhet, säger Lena Bartholdson om sin nya befattning i ett pressmeddelande av Kungahuset.

Lena Bartholdson är utbildad statsvetare och kommer direkt från hennes tjänst som chef på sekretariatet för säkerhetspolitik där hon jobbade med internationella relationer och analys i Försvarsdepartementet.

Lena Bartholdson. Foto: Sara Friberg, Kungl. Hovstaterna

Det har hon gjort tidigare

Här är tre andra exempel på jobb som Lena tjänstgjort inom:

  • Chef på säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
  • Ambassaden i Pretoria.
  • Folk och Försvar, bland annat som generalsekreterare.

En trygg högra hand

Lena Bartholdson besitter en hög kompetens och har många erfarenheter av jobb inom säkerhet och försvar. Det känns som en trygg hand till Victoria och Daniel. Dessutom är Lena ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.

Kronprinsessans schema är fullspäckat nu när hösten drar igång. Och Lena Bartholdson kommer säkerligen att planera programmen vidare så att Victoria kan utföra sina viktiga uppdrag.

Kronprinsessan Victoria, landskapsvandring, Jämtland. 17 maj 2019. Foto: Jonatan Palm, Kungl. Hovstaterna / Photo: Jonatan Palm, Royal Court, Sweden

Den 22 augusti ska Kronprinsessan besöka Marint Centrum i Simrishamn med Havs- och Vattenmyndingheten. Där passar hon även på att göra ett besök hos Simris Alg. Den 27 augusti ska Kronprinsessan närvara vid utdelningen av ”Stockholm Junior Water Prize” på Berns.

Lena Bartholdson känns som en alldeles ypperlig kvinna att ha vid sin sida för Kronprinsessan! Önska henne lycka till och ett stort grattis till det viktiga jobbet som hovmarskalk genom att sprida detta vidare på Facebook.