Hovets nya besked om Mette-Marit: ”På grund av kronprinsessans hälsotillstånd…”

Det var den 24 oktober som chockbeskedet kom från det norska hovet. En av medlemmarna i den älskade kungafamiljen hade drabbats av en kronisk sjukdom.

Det var i det här fallet kronprinsessan Mette-Marit det handlade om.

”Kronprinsessan har genomgått omfattande undersökningar relaterade till hennes hälsa och en ovanlig variant av fibros har hittats i lungorna, enligt Kronprinsessans doktor, professor Kristian Bjøro på Rikshospitalet. Det är ännu inte klart om lungsjukdomen är kopplad till en mer omfattande autoimmun sjukdomsprocess, eller om det finns andra orsaker till lungförändringen, skrev norska hovet i pressmeddelandet.

FOTO: TT

Kronprinsparet blev intervjuade av NRK. De ville då berättade att sjukdomen skulle begränsa kronprinsessan i hennes jobb och det officiella arbetet för kungahuset en tid framöver.

Bara dagen efter chockbeskedet var också kronprinsessan tvungen att ställa in ett planerat uppdrag. Tanken var att de skulle besöka staden, polisen och en skola i Søndre Nordstrand i Oslo idag.

Kronprins Haakan fick möta pressen i samband med beskedet. Han berättade då om allt stöd han upplevde att familjen fått från det norska folket.

Norska hovet om Mette-Marit

Nu ger hovet med nytt besked om hur det går för kronprinsessan Mette-Marit. I maj är hon aktuell med evenemanget ”bokbane”. Det går ut på att hon ska ta en tunnelbanetur i Oslo och möta kända författare. Detta har hon också gjort tidigare år, men då med tåg. På grund av hennes hälsa har man nu valt det här alternativet i stället.

– Jag är väldigt glad att få sprida läsglädje genom bokbanen, och för att få presentera duktiga författare och talangfulla artister, säger kronprinsessan i ett pressmeddelande.

I samband med nyheten har hovet även gett besked om Mette-Marits hälsa.

– På grund av kronprinsessans hälsotillstånd kommer hennes medverkan reduceras jämfört med tidigare litteraturtåg, säger kommunikationschef Varpe till VG.

Tidigare har Mette-Marit själv stått för de flesta av intervjuerna på liknande arrangemang, men på grund av hennes hälsotillstånd blir det alltså annorlunda i år. I stället tar Silje Nordnes, känd radioprofil i Norge, över Mette-Marits roll.

Fantastiskt att kronprissesan gör detta! Hon försöker verkligen ge allt trots att hon samtidigt kämpar med sin hälsa.

Skicka dina styrkekramar till Mette-Marit i kommentarsfältet på Facebook.