Kronprinsen bryter tystnaden om kung Haralds hälsa: ”Orsaken till att han åkte in på sjukhuset…”

Kung Harald av Norge har legat på sjukhus de senaste dagarna.
Nu berättar kronprins Haakon om hur det står till med sin far.
– Vi räknar med att han ska vara tillbaka hemma från sjukhuset igen i slutet av veckan, säger kronprins Haakon till Newsner.

Det var i onsdags som det norska kungahuset berättade att kung Harald har tvingats åka in på sjukhus.

Oslo 20191002. Stortingssalen med kong Harald under åpningen av det 164. Storting. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT / kod 20520

Planen var att kungen skulle skrivas ut från sjukhuset före helgen, men under fredagen kom beskedet att Harald stannade kvar över helgen.

Kung Harald inlagd på sjukhus

Samtliga officiella uppdrag ställdes in samtidigt som kungen kommer att vara sjukskriven två veckor framåt.

”Hans majestät kung Harald lades in på Rikshospitalet i dag på grund av yrsel. Ingen allvarlig sjukdom har hittats. Kungen förväntas bli utskriven innan helgen. Kungen har varit sjuk i två veckor. Under denna period är Hans kungliga höghet kronprins Haakon regent”, skrev kungahuset i ett pressmeddelande i onsdags.

Kronprins Haakon om kungens hälsa

Under måndagen var kronprins Haakon på besök hos Flyktinghjelpen, i Oslo.

Kronprins Haakon besøkte Arendal torsdag under frivillighetens dag. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix/TT

Newsner fick då en pratstund med kronprinsen, som gav nya besked om kung Harald. Haakon är optimistisk att kungen kan skrivas ut i slutet av veckan.

– Kungen är på bättringsvägen och vi räknar med att han ska vara tillbaka hemma från sjukhuset igen i slutet av veckan. Han mår efter omständigheterna ganska bra. Han var yr och sjuk, det var orsaken till att han åkte in på sjukhus. De utreder fortlöpande hans tillstånd på sjukhuset, säger kronprins Haakon till Newsner.

Krya på dig, kung Harald!

Lämna gärna din hälsning i kommentarsfältet till kungen.