Kronprinsessan talar ut om svåra tiden: ”Anorexian är borta, men ångesten finns kvar”

Nästa vecka fyller kronprinsessan Victoria 40 år. Förutom att hon alltid har en varm attityd mot folket syns hon sällan utan ett stort leende på läpparna, men så har det inte alltid varit. Inför 40-årsdagen talar hon ut om den mörka tiden i hennes liv, för att visa att alla människor är lika sköra. Såhär säger Victoria om tiden då hon var sjuk i vanliga och svåra sjukdomen anorexi. 
– Jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, säger kronprinsessan till SVT

Att som 18-årig tjej vikariera som Sveriges statschef och alltid vara representabel utåt innebar ett stort ansvar och mycket prestationsångest. Kraven på sig själv var höga hos den unga kronprinsessan Victoria, och svenska folket såg hur hon tappade allt mer vikt. 

Till slut kunde hovet inte göra annat än att bekräfta att Victoria var sjuk i anorexi, en sjukdom som drabbar alldeles för många unga tjejer, och kan vara förenad med livsfara. 

YouTube/Nyhetsmorgon

Inför 40-årsfirandet väljer Victoria att öppenhjärtat dela med sig om den mörka tiden i hennes liv: 
– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, säger kronprinsessan i en intervju med SVT.

För att få bukt med sjukdomen behövde Victoria komma bort från stressen samtidigt som hon fick professionell hjälp. Räddningen blev att flytta till USA för att studera, där fick hon också det stöd hon behövde för att bli frisk. 

Idag är hon frisk och har två barn, men även om anorexin är borta så kan ångesten återkomma, vilket säkert många föredetta anorektiker kan känna igen sig i. Detta menar Victoria kan bero på kravet om en perfekt yta. 

Foto: TT

När SVT frågar kronprinsessan om man någonsin blir frisk från anorexi svarar hon: 
– Det är nog individuellt. För min del känner jag att det är ett kapitel som jag som tur är har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre, säger hon.

Att dela med sig om något så intimit om sig själv som påminner om en jobbigt tid kräver mod, men det kan få många med ätstörningar att förstå att de inte är ensamma och att bättre tider väntar. Dela gärna för att precis som Victora, uppmärksamma och stötta de som är sjuka i ätstörningar.