Kronprinsessan Victorias känslosamma ord till svenska folket – på födelsedagen

Kronprinsessan fyller år.
Då blir det firande – men samtidigt vill Victoria också passa på att lyfta en viktig fråga under sin födelsedag.

På onsdagen den 14 juli fyller kronprinsessan Victoria 44 år. Det kommer som vanligt att firas traditionsenligt med Victoriadagen på Öland inklusive Victoriakonserten som också sänds på SVT under kvällen.

Årets konsert blir precis som fjolårets pandemianpassad, och ett hundratal i publiken välkomnas till Borgholms slott där bland andra Benjamin Ingrosso och Sabina Ddumba står på scen.

– Det är en så speciell dag och det känns speciellt kul att i år ha möjlighet att bjuda in lite publik för firandet på plats. Jag är som alltid förväntansfull och ser mycket fram emot att få hylla historiens 43:e Victoriapristagare, säger SVT:s programledare Yvette Hermundstad som leder showen för tredje året i rad.

På Victoriakonserten kommer också årets Victoriapristagare, skridskoåkaren och världsmästaren Nils van der Poel att motta sin utmärkelse.

En annan viktig programpunkt som alltid finns med, och som SVT uppmärksammar i sin sändning från firandet, är Kronprinsessan Victorias fond som samlar in pengar till Radiohjälpen.

STOCKHOLM 2021-04-27 Kronprinsessan Victoria talar vid Nobel Prize Summit i Aula Magna vid Stockholms Universitet. Foto Christine Olsson / TT

I år läggs fokus på psykisk hälsa bland barn och unga, och vid årets Victoriakonsert kan svenska folket bidra till det viktiga arbetet där kronprinsessan är beskyddare.

”Det är många som lider av psykisk ohälsa idag, och pandemin har inte gjort det bättre. Det är väldigt viktigt att vi pratar om de här frågorna, och jobbar med dem”, säger kronprinsessan Victoria i ett uttalande.

Foto: SVT

Victorias fond startades år 1997 och beskrivs på följande vis på Radiohjälpens hemsida:

”Barn med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom har samma rätt till en aktiv fritid som alla andra barn. Radiohjälpens insamling till Kronprinsessan Victorias fond möjliggör stöd i Sverige vid bl.a. lägerverksamhet, resor/utflykter och olika idrotter – aktiviteter som ofta kräver resurser för extra personal och anpassad utrustning. Syftet är att stödja aktiviteter som bidrar till en aktiv fritid, att bryta isolering, höja livskvalitén, stärka självkänslan och till att träffa nya vänner.”

BORGHOLM 20200714 Prins Oscar, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med firandet av Victoriadagen på Sollidens Slott på Öland. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Stort grattis på födelsedagen, kronprinsessan Victoria!

Dela gärna vidare inlägget, så att fler får upp ögonen för hennes fond.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);