Kungafamiljen med tråkiga nyheter

Den svenska nationaldagen väntar runt hörnet – och är en viktig dag för kungafamiljen.

Med bara veckor kvar till 6 juni kommer nu ett dystert besked till alla nationaldagsfirare, skriver Expressen.

Precis som på 17:e maj i Norge kommer vi i Sverige inte att firas vår nationaldag som vi brukar göra. Nu ger hovet ett nytt besked om hur det svenska kungahuset kommer att fira den 2020 års speciella nationaldag.

STOCKHOLM 2016-04-30 Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf anländer till Stockholms stads lunch i Stadshuset i Stockholm lördagen den 30 april vid firandet av kung Carl Gustafs 70-årsdag. Foto: Christine Olsson / TT

Måste bryta traditionen

Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm är en av årets höjdpunkter för kungafamiljen. Men nu är coronapandemin ett faktum: Och svenska folket kommer inte att se dem på plats – för första gången någonsin.

– Delar av kungafamiljen kommer att medverka under sändningen, men de kommer inte fysiskt att vara på Skansen med anledning av de rekommendationer och restriktioner som finns från Folkhälsomyndigheten, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef, till Expressen.

Många tv-tittare brukar vanligtvis följa när kungafamiljen i direktsänd TV firar nationaldagen på Skansen i Stockholm varje år den 6 juni. De finns då på plats framför Sollidenscenen som inbjudna hedersgäster. Men så blir alltså inte fallet i år.

STOCKHOLM 2017-07-14 Gruppbild på kungafamiljen vid mottagning på Logården med anledning av kronprinsessan Victorias 40-årsdag fredagen den 14 juli 2017. Från vänster prinsessan Madeleine, herr Chris O’Neill, drottning Silvia, prins Daniel, prinesessan Estelle, prins Oscar, kronprinsessan Victoria, kung Carl XVI Gustaf , prinsessan Sofia, prins Alexander och prins Carl Philip Foto: Christine Olsson / TT

Det norska kungahuset planerar för 17 maj

Det norska kungahuset kommer också att ha ett alternativ 17 maj-firande i år, och dessa planer för firandet berättade slottet onsdagen den 13 maj.

Det kommer att bli en tv-sändning från Slottet på nationaldagen i Norge, som public service-bolaget NRK visar.

Låt oss lämna en norsk 🇳🇴 eller svensk 🇸🇪-flagga i kommentarerna för att visa vår kärlek till de kungliga familjerna!