Kungafamiljens sorg – alla på plats för att ta farväl av äldsta släktingen Dagmar von Arbin

Kungaparet är i sorg.

Den 22 december förra året dog Dagmar von Arbin, som blev aktningsvärda 103 år.

Hon var den äldsta i Bernadotte-släkten.

På tisdagen hålls begravningen i Stockholm.

I slutet av december kom det sorgliga beskedet att kung Carl XVI Gustavs äldsta släkting, Dagmar von Arbin, hade gått ur tiden. Senare i december kommunicerade det svenska hovet nyheten om att hon hade gått bort.

kungaparet
Arkivfoto: AP Photo/Vadim Ghirda/TT

Dagmar von Arbin blev 103 år och var den äldsta i släkten Bernadotte. Hon sörjs av sin familj och dottern Cathrine minns en varm och kärleksfull mamma.

– Alla älskade henne henne högt, sade dottern Cathrine von Arbin till Expressen efter mammans bortgång.

Dagmar fick fem döttrar och 13 barnbarn. Fram till sin död bodde hon på ett äldreboende, uppger Svensk damtidning.

Släkten Bernadotte firade 200 år på den svenska tronen år 2018, vilket är längst av alla kungadynastier i Sveriges historia.

Dagmar von Arbin var född den 10 april 1916 och uppväxt på Frötuna gård i Uppsala län. Hennes föräldrar var luxenburgsk greve och grevinna.

Kungafamiljen på plats

På tisdagen kommer begravningen för Dagmar von Arbin att hållas. Hela den svenska kungafamiljen är på plats i Oscarskyrkan i Stockholm för att ta farväl av den äldsta i Bernadotte-släkten.

Enligt Svenska damtidning såg kung Carl Gustaf ”sammanbiten” ut när han anlände till Oscarskyrkan. Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel är också närvarande för att hedra von Arbin på tisdagen. Över 300 gäster väntas.

Dagmar var kusin till kungens pappa och stod kungafamiljen nära. Tillsammans med maken Nils-Magnus von Arbin fick hon fem barn. Marianne, Louise, Cathrine, Jeanette och Madeleine.

Vila i frid.

TV: Kungen genom tiderna