Kungen positiv: Nu kan hovets fastigheter bli asylboenden.

Det blir inga övernattning för asylsökande på slottet, men nu öppnar kungen upp för möjligheten att använda andra lokaler som boenden. De fastigheter som kungen disponerar ägs av Statens fastighetsverk, som meddelar att de är positiva till hovets initiativ, skriver Dagens Nyheter.

Nyligen meddelade regeringen att staten inte kan garantera alla asylsökande tak över huvudet.
Nu har kungen och hovet reagerat, och ser över hur de fastigheter som kungen disponerar skulle kunna användas som boenden.
– Kungafamiljen följer och är otroligt engagerad i den här frågan. Utifrån den situation som är så vill det ju till att många hjälper till på olika sätt och det har även kungafamiljen gjort genom att stötta etablerade organisationer som enkom arbetar med flyktingfrågan, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet till Dagens Nyheter.

Foto: Anna-Lena Ahlström kungahuset.se

Tidigare har det inkommit förfrågningar från allmänheten om möjligheten att låta asylsökande bo på Stockholm slott. Det förslaget har tagit avslagits, med förklaringen att slottet är ett viktigt turistmål och arbetsplats för många människor.

Men enligt tidningen är kungen ”öppen för andra kreativa förslag”. Hovets informationchef vill dock att initiativet bör komma från Statens fastighetsverk.

Dagens Nyheter: Vad skulle ni svara om SVF hittar en lämplig fastighet som kungen disponerar?
– Då skulle vi ta upp och diskutera det, ja, säger Margareta Thorgren.

De sammanställde tidigare en lista på markområden som skulle kunna användas. Dock innehåller den ingen mark som kungen disponerar.
Johan Zetterberg, fastighetsdirektör på myndighetens förvaltningsavdelning, förklarar att man är positivt inställd förutsatt att personen som har dispositionsrätt kontaktar myndigheten.
– Vad vi behöver bevaka är till exempel kulturvärden och så. Men annars tycker vi att det överlag att det är en jättebra idé att utnyttja lokaler som ändå inte används.