Kungens årliga jultal innehöll ett viktigt budskap till alla svenskar

Kungen har hållit sitt traditionsenliga tal idag i Sveriges Radio.  Han valde att fokusera på en av sina hjärtefrågor, klimatet. Jag tycker det är väldigt bra att kungen är med och griper in i en sådan här viktigt fråga. Speciellt i dessa tider när många världsledare plötsligt börjar förneka att det finns klimatförändringar överhuvudtaget.

Kungen höll sitt första jultal redan 1972 då som kronprins och sedan 1973 har det varit en tradition att talet sänds i Sveriges Radio.

Ledorden för talet var Mod, Omtanke och Handlingskraft. Jag har valt ut några delar av talet som jag tycker var extra bra här nedanför. I slutet har han ett viktigt budskap till alla oss medborgare.

I början av talet visar Kungen hur miljöfrågan påverkar även oss här i Sverige.

”Här i Sverige har vi förmånen att ha tillgång till rent vatten direkt ur kranen. Ofta tänker vi nog inte på det. Vi ser det som självklart. Den globala vattenbristen kan kännas avlägsen. Men den angår oss alla. Efter en torr sommar och höst har vi ovanligt låga nivåer av grundvatten. Det har lett till vattenbrist på flera håll i Sverige. Bland annat på Öland – där fick man i somras köra tankbilar med vatten från fastlandet.”

Senare säger han den här nyckelmeningen: ”Att värna miljön är inte bara en fråga om etik. Utan om överlevnad.”

Han går vidare och berättar om hur kungahuset har lärt sig mycket om miljön på sina studiebesök under året. Sedan har Kungen ett viktigt budskap till alla oss medborgare.

”Man kan känna oro inför framtiden. Men vi ska inte låta rädslan styra vår vardag. Vi har alla ett ansvar att agera som föredömen för våra barn och unga.

Återigen: Vi ska visa mod, omtanke och handlingskraft.
Mod, att stå upp för det som är rätt.
Omtanke om varandra.
Och handlingskraft att ingripa när någon behöver hjälp.”

Jag är stolt och glad att vi har en kung som gör vad han kan för att visa vägen in i framtiden.

Du kan läsa hela talet på hovets hemsida

Var med och DELA kungens viktiga budskap om mod, tanke och handlingskraft.

 

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.