Kungens drömlunch: Åt äkta svensk husmanskost – i naturen

Just nu pågår den stora försvarsövningen Aurora i stora delar av landet.

På onsdagen gästades försvaret av kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip på Gotland.

Då bjöds det på drömlunch i den svenska skogen, skriver helagotland.se.

Kungen och prinsen besökte den svenska försvarsövningen Aurora 17, då Amfibieregementet från Berga övade i Kappelshamn. De fick följa olika delar av övningen och samtidigt bjöds det på äkta svensk husmanskost till lunch i den svenska naturen.

Kung Carl XVI Gustaf besökte på onsdagen övning Aurora 17 på Gotland vid Kappelsham.
Foto Stig Hammarstedt / TT

Till lunchen bjöds det nämligen på mat i kåsa. På menyn stod skånsk kalops, rödbetor och potatis.

Sen blev det kaffe i termos för kungligheterna och militären.

– Det var väldigt gott, ska kungen och prinsen ha sagt enligt helagotland.se.

– Det var Gotlands hemvärnsbataljon och kokgruppen som hör till dem som lagade maten. Det var skånsk kalops enligt det recept som står i Förplägnadstjänst som är vår kokbok, säger Therése Fagerstedt, kommunikatör för Försvarsmakten på Gotland.

Samtidigt ville prinsen uppmärksamma det faktum att en privatperson kommit till platsen med nybakt bröd till soldaterna.

– Det var ett dukat bord med kaffe och bullar som vi fick en bild på. Det säger ganska mycket om att folk tycker om övningen och att försvaret är här, säger prins Carl Philip till helagotland.se.

För SVT berättar kungen om varför hovet gästade övningen:

[arve url=”https://www.svt.se/videoplayer-embed/15272801?cmpid=del:pd:pl:20170921:aurora-17-kungen-och-prinsen-pa-gotland:pla” /]

– Det är nyttigt för mig, det är nyttigt för de övande förbanden. Jag söker ju övningar kontinuerligt varje år på olika platser, men den här är ju större, mer sammansatt och det är andra nationers militärer här också. De övar tillsammans och de är spännande förstås.

Jag tycker detta lät som en riktig drömlunch för kungen och prinsen! Dela gärna vidare om du också tycker det är bra att de gästade försvarets viktiga övning.