Kungens hårda kritik mot äldre – efter stora vägran: ”Det förstår jag inte alls”

Sedan en tid tillbaka har svenska Folkhälsomyndigheten rekommenderat att alla äldre över 70 år bör isolera sig till följd av coronaviruset.

Trots restriktioner väljer nu flera äldre att trotsa detta – något som kungen själv inte kan förstå.

– Ta vara på de här dagarna som ni är hemma. Det finns hur mycket som helst att göra, säger han till DN.

Att vi alla måste hjälpas åt i samhället för att dra ner på smittan av coronaviruset är en självklarhet.

Detta gör att vi måste skydda våra äldre över 70 år från att smittad då de är en av de största riskgrupperna att smittas av viruset.

STOCKHOLM 20191120 Kung Carl XVI Gustaf under rundabordsmötet om AI och barns trygghet på nätet på Stockholms slott. Foto: Janerik Henriksson / TT

”Blir kanske lite konstigt”

Men trots restriktioner om isolering trotsar även äldre rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, något som kungen inte förstår alls.

– Det förstår jag inte alls. Det blir kanske lite konstigt när jag säger det, men det finns väl väldigt mycket som man kan passa på att göra som man inte hunnit tidigare, som kanske nu blir gjort. Man kan sitta ned och läsa en bok. Man kan gå in och städa. Man kan måla om huset, säger han till DN och fortsätter: 

– Ta vara på de här dagarna som ni är hemma. Det finns hur mycket som helst att göra. 

Pensionärer
Äldre trotsar restriktioner. Foto: Shutterstock

Håller kontakten med barnbarnen på Skype

Kungen berättar själv att han mår okej, men att coronavirusets påverkan på samhället saknar motstycke.

– Man pratar ju om spanska sjukan och så vidare. Men det här rör sig så mycket snabbare och har ett annat förlopp. Vi reser så mycket. Det finns en ny hastighet, ingen kunde tro att detta skulle hända i Sverige. Man går hemma och är trygg i sin vardag och sin omgivning och så kan detta plötsligt poppa upp, som en farsot mitt ibland oss och bland vänner och bekanta. 

Kungen berättar också att han håller kontakten med barnbarnen på Skype och prinsessan Madeleine som bor tillsammans med sin familj i USA.

Tidigare har furst Albert II av Monaco och prins Charles i England konstaterats smittade av coronaviruset – de första kungligheterna som drabbades av det nya viruset. 

Vad tycker ni om Kungens kritik? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.