Kungens hoppfulla ord till svenska folket – mitt i coronakrisen: Här är hans ord

Kung Carl XVI Gustaf talar till svenska folket i coronakrisens spår.

Här är hans hoppfulla ord.

Det var vid 14.30-tiden på onsdagen som en informationskonselj hölls på kungliga slottet. Regeringen informerade kungen om dagsläget, och efter att Stefan Löfven talat, läste kung Carl Gustaf upp ett tal till svenska folket.

– Viruset har försatt vårt land i en ansträngd situation. Många är oroliga för sin hälsa, för sina anhöriga, för sin försörjning. Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande för sig själv och andra. Men svåra situationer som den vi nu är i erbjuder också en möjlighet. En möjlighet att ta fram det bästa hos oss, som land och som medmänniskor, sade kungen, enligt SVT.

Han menar att läget är allvarligt i spåren av coronaviruset.

– Stundens allvar ska inte förringas, men det finns också goda skäl att känna hopp och tillförsikt. Den senaste tiden har både det offentliga och det civila Sverige stigit fram. Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder. Riksdagen bereder ett antal nya lagar. Anställda och frivilliga arbetar målmedvetet för att begränsa virusets spridning, för att få ut konkret information och för att hjälpa de som drabbas.

Kungen tecknade också sin bild av hur Sverige tar till sig denna svåra situation.

Foto: SVT

– I näringslivet tas goda initiativ för att stötta och bidra. Dessa olika insatser förtjänar vår uppskattning och respekt. Samtidigt tar miljontals svenskar stort eget ansvar. Man avstår från aktiviteter och samvaro som man kanske sett fram emot. Man lägger om sin vardag och sina planer. Det gör man inte bara för sin egen skull, utan av omsorg om sina medmänniskor, för att inte sprida smittan vidare, sade kungen.

I sitt tal till nationen poängterade kung Carl Gustaf också att vi alla har ett ansvar – att inte sprida viruset vidare.

– Vi har alla ett eget ansvar att undvika att medverka till smittspridningen, eller att själv bli smittad. Vi behöver lyssna till de råd som våra sakkunniga myndigheter ger. Undvik möten som eventuellt var planerade. Det gäller speciellt för äldre, och för andra personer som av olika skäl löper större risk att bli svårt sjuka om de smittas.

Dela gärna kungens ord vidare!

Vi hänvisar till Folkhälsomyndighetens hemsida för den senaste informationen runt coronaviruset covid-19.