Kungens ord efter stora tragedin: ”Sorg”

.

Kung Carl XVI Gustaf gör uttalanden då och då – och särskilt för att visa stöd för vårt land och medborgare i svåra stunder. 

Nu är det dags igen. 

Efter den tragiska flygolyckan med det etiopiska planet skriver kungen själv om sorgen – och meddelar att kungafamiljen visar sitt stöd till de fyra svenskar som avled. 

STOCKHOLM 2018-10-10 H.M Kung Carl Gustaf besöker KTH och projektet Live in Lab med de nya hus bestående av studentlägenheter som byggts med en ny idé om flexibilitet och miljötänk. Bland annat drivs mycket av solcellerna på taket och lägenheterna är smart konstruerade och planerade. Foto: Pontus Lundahl / TT

Det var i helgen som det mycket tragiska beskedet kom om det etiopiska flygplan som kraschat.

157 personer omkom i flygolyckan som skapat rubriker världen över. Fyra svenskar var ombord på planet som åkte från Etiopiens huvudstad Addis Abeba till Nairobi i Kenya. Enligt SVT fanns passagerare från 30 olika länder på flyget.

Nu vill kungen och kungafamiljen visa sitt stöd för de omkomna och deras anhöriga.

I ett uttalande på måndagen säger kung Carl XVI Gustaf:

“Min familj och jag har med sorg tagit emot informationen att fyra svenskar omkommit i den tragiska flygolyckan i Etiopien. Våra tankar går till deras familjer, vänner och kollegor,” skriver kungen i uttalandet som kommunicerats via hovets hemsida.

MALMÖ 2017-11-30. Kung Carl XVI Gustaf välkomnas av vd Charlotta Alegria Ursing (t v) då han anländer till startup-huset Minc i Malmö på torsdagen. Besöket på Minc var en del av Kungliga Ingeniörsvetenskapsakademiens ( IVA ) teknikresa till Lund och Malmö. IVA:s ordförande Leif Johansson till höger. Foto: Johan Nilsson / TT

Kungen gör ofta uttalanden i samband med händelser som skakar om vårt land och medborgarna. Det tal som ofta lyfts fram som hans viktigaste och starkaste, var när han själv refererade till sin egen far och talade direkt till de som miste anhöriga i Tsunamikatastrofen i Thailand julen 2004.

Då, vid en minnesceremoni i Stockholms stadshus 2005, sade kungen bland annat så här i sitt tal:

– Många barn har förlorat en eller båda sina föräldrar. Jag tror jag vet vad det vill säga. Jag har själv varit ett sådant barn. Min pappa omkom i en flygolycka när jag var mycket liten. Så jag vet vad det betyder att växa upp utan en pappa. Jämfört med många andra barn hade jag det säkert bra, men för ett barn är en förlorad förälder alltid oersättlig. Jag vet något om den saknaden, sade kungen och fortsatte:

– Jag vill därför be Er, alla vuxna i dessa barns närhet att vara lyhörda för vad de säger och signalerar. För att ge dem de svar de ber om, försiktigt och varligt. Ovisshet kan ibland skapa mera ångest än vetskap.

Dela gärna vidare för att visa ditt stöd till de drabbade. Tack till vår kung, som gör sådana här uttalanden för att stötta våra medborgare.