Kungens tunga ord i coronapandemin: ”Vi har misslyckats”

Över 7 800 dödsfall i Sverige under coronapandemin.

Nu riktar kungen stenhård kritik.

– Jag anser att vi har misslyckats, säger kung Carl XVI Gustaf i SVT-programmet ”Året med kungafamiljen”.

Programmet där kungafamiljen ser tillbaka på året som har varit sänds traditionsenligt omkring jul i SVT. Årets program blir så klart präglat av det som har greppat tag om hela världen under 2020, coronapandemin.

STOCKHOLM 20201111 Statsminister Stefan Löfven (bilden) och socialminister Lena Hallengren håller pressträff om ytterligare åtgärder för att stoppa en andra coronavåg. Regeringen föreslår alkoholförbud på krogar efter klockan 22, som ett sätt att stoppa smittspridningen. Den begränsade alkoholförsäljningen skulle starta 20 november och gälla till den sista februari. Foto: Henrik Montgomery / TT

I SVT-programmet uttalar sig nu kungen om Sveriges drag i pandemin. Carl XVI Gustaf menar att vi har misslyckats med att rädda liv under coronapandemin.

Foto: Bruno Ehrs/Kungahuset

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger kungen i programmet, uppger SVT.

Kungen riktar sig särskilt till alla de anhöriga till alla de nu över 7 800 människor som mist livet i Sverige sedan pandemins start tidigt i våras.

– Svenska folket har lidit kolossalt under svåra förhållanden, säger kungen i SVT och fortsätter:

STOCKHOLM 2020-12-03 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia fotograferade på Stockholms slott inför Nobeldagen. Foto: Pontus Lundahl / TT

– Man tänker på alla familjemedlemmar som råkat ut för att inte kunna ta avsked av sina avlidna familjemedlemmar. Jag tror att det är en tung och traumatisk upplevelse att inte kunna ta ett varmt avsked.

”Året med kungafamiljen” sänds måndag 21 december klockan 20.00 i SVT1.

Vad tänker du om det som kungen säger? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required