Efter sjukdomsbeskedet: Mette-Marit följer inte med Haakon på stora resan

Kronprinsessan Mette-Marit av Norge berättade för över ett år sen om sin diagnos.

När maken kronprins Haakon nu åkt till Afrika följer inte Mette-Marit med.

Enligt Svensk Damtidning kan det bero på sjukdomen.

– Jag måste lära mig att leva med osäkerheten, har Mette-Marit tidigare sagt till NRK.

Det var för cirka ett och ett halvt år sen som Norges kungahus gick ut med uppgiften att kronprinsessan Mette-Marit drabbats av lungsjukdomen lungfibros.

Mette-Marit berättar att hon stoppas av sjukdomen: ”Haft perioder…”

I en stor tv-intervju med norska public service-bolaget NRK har kronprinsessan tidigare berättat om livet med sjukdomen.

– Jag har haft perioder där jag har varit dålig länge, så jag vet lite om vad det här handlar om. Detta är inget nytt för mig, även om vi har beskrivit det mer nu. Jag är främst engagerad i att arbeta så mycket som möjligt och är väldigt glad över det, men då är det uppenbart att det kommer att finnas perioder där jag inte är i så bra form som jag önskar att jag var, sade Mette-Marit till NRK i oktober 2018, efter att kronprinsparet gick ut och berättade om diagnosen.

Mette-Marit
Foto: TT/Åserud, Lise

Och nu verkar det som om Mette-Marit har just en sådan period.

Nu tvingas den norska kronprinsessan säga nej till uppdrag i det norska kungahusets tjänst. Norska hovet har inte gått ut med några uppgifter kring detta, men enligt Svensk Damtidning kan det vara sjukdomen som nu stoppar Mette-Marit från att delta. Kronprins Haakon har åkt till Mozambique i Afrika – ensam.

Först blev det middag hemma hos president Filipe Jacinto Nyusi i presidentpalatset i Maputo, och senare väntar seminarier och andra besök i landet.

Styrkekramar till kronprinsessan Mette-Marit!