Norska jättemissen – nyhetsbyrån meddelade folket att kung Harald var död

Det är tabben man inte önskar sin värsta fiende.

På tisdagen kunde norrmännen läsa att deras kung Harald, 80, var död – när nyhetsbyrån NTB av misstag skickade ut nyhetstelegrammet.

Kung Harald lever – och är dessutom i ”god form”.

– Ett tekniskt fel gjorde att texten blev utsänd, säger nyhetsredaktören på NTB till TV2.
Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Nyheten om nyheten som alltså inte var någon nyhet har fått stora rubriker i vårt västra grannland. NTB, som är norska motsvarigheten till nyhetsbyrån TT i Sverige, råkade av misstag skicka ut ett nyhetstelegram där det stod att kung Harald var död. Det stämmer alltså inte.

– Om någon blivit orolig så kan jag säga att kungen är i god form. Jag har fått höra att det snabbt blev korrigerat, säger kronprins Haakon till NRK.

Fyra minuter senare skickades en dementi ut av NTB, och norska hovet har också kommenterat händelsen och dementerat att kungen skulle vara död.

– Vi kan inte göra något annat än beklaga, särskilt till kung Harald, säger Mads Yngve Storvik, administrativ direktör på NTB, till TV2.

Norska TV2:s hovexpert kallar misstaget för en jätteskandal.

– Det här borde inte hända, och inte på NTB som ju levererar nyheter till nästan alla medier i Norge. Och det fortsatte i fyra minuter innan nyheten drogs tillbaka. Jag antar att det nu blir en riktig utredning och ordentlig granskning av rutinerna på nyhetsdesken.

Nu delar vi detta vidare, så att inte fler får detta om bakfoten! Stackars kung Harald som tvingas läsa om detta.