Oväntade beskedet om prinsessan Ingrid Alexandra

.

Prinsessan Ingrid Alexandra fyllde 15 tidigare i år och närmar sig gymnasieåldern. Under de senaste åren, från 2014 till i dag, har hon gått i den privata skolan Oslo International School på Bekkestua i Bærum. På måndagen kom det oväntade meddelandet om att prinsessan, som är kronprins Haakons och prinsessan Mette Marits andra barn, nu byter skola.

Foto: Julia Naglestad / Det kongelige hoff / Pressfoto

Oslo International School är en självständig grundskola i Bekkestua, strax utanför Oslo. Hon har gått där sedan 2014. Tidigare var hon student på Jansløkka-skolan i Asker, från 2010 till 2014.

På måndagen kom den något oväntade nyheten att prinsessan Ingrid Alexandra kommer byta skola på hösten. Prinsessan kommer att studera vid Uranienborgskolan i Oslo och ska slutföra sitt sista år på grundskolan där. Det bekräftar den norska kungafamiljen. Prinsessan kommer alltså att gå sitt sista året i grundskolan i en offentlig skola.

Kronprinsparet tillkännagav 2014 att deras två barn, prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus, skulle gå på privatskola. Detta skapade reaktioner bland befolkningen vid den tidpunkten.

”När de drar sig från den breda offentliga skolan börjar grunden för monarkin att knäckas”, sa politikern Torgeir Knag Fylkesnes som var utbildningspolitisk talesperson i Sosialistisk Venstreparti till NRK då.

Uranienborgskolan genomgår för närvarande omfattande renoveringar. Både skolan och multifunktionshallen är klar till sommaren, vilket innebär att prinsessan kommer att bli student på en nyrenoverad skola till hösten.

– Valet föll på Uranienborgs skola baserat på en övergripande bedömning. Kronprinsfamiljen ville ha en plats på en Oslo-skola. Uranienborg ligger nära slottet och skolan hade ledig plats, säger assisterande kommunikationschef på slottet Sven Gjeruldsen till NRK.

Så spännande nyheter! Vi hoppas att prinsessan Ingrid Alexandra kommer att trivas på den nya skolan på hösten och önskar henne lycka till med det sista året i grundskolan. Vänligen dela artikeln vidare!