Pappan räddade hans liv. Nu har prins Daniel en uppmaning till svenska folket.

När Daniel Westling förlovade sig med kronprinsessan Victoria 2009 var det få, om ens någon, som visste att han levde med en njursjukdom. Vid 35 års ålder var hans tillstånd så pass illa att han behövde en njurtransplantion. Hjälpen kom från hans far Olle som kunde donera sin ena njure – och nu är prins Daniel fullt frisk. På grund av hans upplevelse vill han nu att fler tar ställning till organdonation.

Prins Daniel hade levt med nedsatt njurfunktion sedan barnsben, och beskriver det själv som att livet kom tillbaka när hans pappa Olle gick in och donerade sin ena njure till sonen. Men alla har inte lika tur med en person i familjen som har möjligheten att donera. Som det är i dag har bara 30 procent av svenskarna som är i behov av en ny njure någon i familjen som är kapabel och villig att donera.
– Jag är väldigt tacksam. Att ge en människa livet åter är nog det bästa man kan göra. Jag har haft en otrolig tur att ha någon i min nära omgivning som kunde – och ville – ge ett organ, säger prins Daniel till Expressen.

I dag är prinsen fullt frisk och kan leva ett normalt liv tack vare donationen. Det önskar att han att fler med nedsatt njurfunktion ska få möjligheten att göra. Därför uppmanar han nu fler människor att ta ställning till organdonation.
– Självklart har jag blivit mer medveten om problematiken kring att så få tagit ställning till om de vill donera. I dag står över 800 svenskar i kö för att få ett nytt organ och varje år dör över 100 människor i sin väntan. Många gör det helt i onödan för att inte fler tagit ställning, säger prins Daniel till Expressen.

Prins Daniel tycker att frågan är enkel; om man är beredd att ta emot ska man också vara villig att donera.
– Om man är beredd att ta emot ett organ så borde man också vara beredd att ge, säger han till Expressen.

Bildkälla

H.K.H. Prins Daniel / HRH Prince Daniel  H.K.H. Kronprinsessan Victoria / HRH Crown Princess Victoria

Håller du med prins Daniel? Då kan du dela hans uppmaning så att fler får upp ögonen för denna fråga.