Prins Daniel om pappaledigheten: ”Det är så mycket kärlek och värme”

Prins Daniel har varit kunglig i knappt sex år. I en stor intervju berättar han nu om familjelivet, pappaledigheten, att spela Pokemon tillsammans med dottern Estelle och att få fler ungdomar runt om i världen att röra på sig.

Den 19 juni 2010 gifte sig Kronprinsessan Victoria med sin Daniel. Ockelbosonen flyttade in på Haga Slott med sin hustru och sex år senare har familjen blivit två små personer fler i Prinsessan Estelle och prins Oscar. 

Vid sidan om sina officiella uppdrag har Daniel andra projekt. Ett av dem, hälsoorganisationen Generation Pep där han samarbetat med fysiker Stephen Hawking, har som mål att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. 

– Jag tror, och hoppas, att vi kan vara med och spela en viktig roll. Men jag tror inte att det bara är vi som gör det, utan vi är en samlande kraft, som får många att tänka på de här frågorna. Och vi måste ju våga tro att vi kan uppnå jämlik hälsa, säger Prins Daniel till Aftonbladet.

Bildkälla: Facebook/Kungahuset

Ett av fenomenen han väljer att lyfta fram är sommarens succéspel Pokemon Go, ett spel som engagerade miljontals människor över hela världen. Även på Haga Slott gjorde spelet succé.

Estelle och Daniel var ute i parken för att jaga de små djuren och prinsen konstaterar att teknikutvecklingen som sker har fått många barn att röra på sig allt mer.

– Det var häftigt i somras. Det var inte så att barnens blick lämnade skärmen, men rumpan lämnade soffan. Vi var ute på trolljakt. Pokémon Go. Jag ville verkligen förstå det och testa fenomenet. Det är otroligt intressant hur en ibland kritiserad företeelse – som att spela – fick barnen att röra på sig…..Barn ska röra på sig minst 60 minuter per dag. Och om vi föräldrar går ut med våra barn kommer de att röra på sig, säger Prins Daniel till Aftonbladet.

Bildkälla: Facebook/Kungahuset

Som en av de första kungligheterna var Prins Daniel pappaledig. För honom är det viktigt att få vara hemma med sina barn, inte bara för att få en större förståelse för kvinnan som oftast får ta större ansvar, men även för att få vara en så stor del av sina barns uppväxt som möjligt.

Snart väntar pappaledighet med sonen Oscar och trots att de växer upp som offentliga personer konstaterar Daniel att deras familjeliv är så normalt som det bara kan bli.

– Det man växer upp med är ju det normala. Det normala handlar om mycket kärlek, värme och omtanke. Då är det fantastiskt. Jag oroar mig mycket mer för de ungdomar som växer upp som inte har engagerade föräldrar. Som nu i kölvattnet av Syrien och alla kriser i världen där unga människor flyr över halva jordklotet – det är dem vi ska oroa oss för, säger Prins Daniel till Aftonbladet.

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.