Prins Daniel nära tårar i ‘Fråga Doktorn’: ”Allvarligare än vi förstod”

Även om prins Daniel vann den största vinsten i hans liv – kronprinsessan Victorias hjärta, så var livet inte enkelt. När Daniel träffade Victoria var det få som kände till att han led av en njursjukdom.

Hade det inte varit för att prins Daniel genomgått en njurtransplantation så hade han inte varit där han är idag. Hans tacksamhet gör honom rörd, något som visar sig när han är nära tårar i SVT:s ‘Fråga doktorn’, något som bland annat Svensk Dam uppmärksammat.

Det har gått tio år sedan prins Daniel genomgick en njurtransplantation, och för första gången öppnar han upp sig i tv och berättar om sina privata känslor inför det.

– Innan jag fick en ny njure hade jag en kort, men intensiv problemperiod. Det blev med ens ett nytt liv när jag fick njuren av pappa. Tacksamheten finns kvar till de här duktiga personerna som genomförde konstverket, säger prins Daniel i reportaget i SVT:s Fråga doktorn.

”Det var allvarliga än vi förstod”

Prins Daniel fick en ny njure av sin pappa, och för honom har det varit viktigt att belysa just transplantationer, för att få fler att vilja rädda liv.

I ‘Fråga doktorn’ tar man därför upp frågor som ”Vad har hänt på 10 år?”, gällande utvecklinge, i samband med att prins Daniel besöker Huddinge sjukhus och träffar en donator.

– Ja, det är mycket som har förändrats, säger programledaren Suzanne Axell i SVT.
– Det var allvarligare än vad vi förstod då, konstaterar hon.

Hyllar donatorer

Idag mår Daniel bra, och det bröllop med Victoria som fick skjutas på i ett och ett halv år, blev av. Idag är de lyckliga och har två barn tillsammans, men ändå blir han känslosam när han pratar om vad donationen betydde för honom blir det känslosamt i programmet.

– Att ge någon annan livet tillbaka. Med lite distans förstår man storheten i vad det innebär, säger prins Daniel när han samtalar med donatorn Stefan Trygg i reportaget i Fråga doktorn.

Foto: Erik Simander/TT

Video: Kronprinsessan Victoria genom tiderna