Prins Daniels egna gripande ord om svåra sjukdomen: ”Djävulskt”

Prins Daniel tvingades genomgå en njurtransplantation för tio år sen.

Tidigare i veckan återvände han till sjukhuset för att uppmärksamma forskningen kring transplantation och även träffa andra som varit i en liknande sits.

Under dagen delade Daniel med sig av sin egen erfarenhet från den tuffa tiden.

– Det är lite djävulskt med njursjukdom. Att det smyger sig på en så att man inte tänker på det, säger han i ett klipp som publicerats på kungahusets Instagram.

Det var för tio år sen som svenska folket fick chockbeskedet. Prins Daniel hade fått föras till Karolinska universitetssjukhuset där han genomgått en njurtransplantation. Det var prinsens pappa som donerade njuren till sin son.

Kronprinsessan Victoria befann sig då 360 mil bort då hon var på en expedition i Ishavet.

– Det känns väl lite sådär. Men jag kunde inte göra något hemma, jag skulle antagligen bara ha vankat av och an och varit väldigt orolig. Han har sin mamma med sig och det känns bra. Jag vet att han är i de bästa händer. Sen om jag fått välja hade jag självklart tagit ett datum där det inte hade kolliderat. Men tillståndet var så att det inte kunde vänta längre. Så därför var det inte heller möjligt att skjuta upp operationen, sa kronprinsessan Victoria då till Svensk dam.

Operationen gick som tur var bra. I veckan tog han sig tid att besöka samma sjukhus igen för att diskutera frågor kring transplantation. Och det blev ett känslosamt möte för prinsen.

– Alla människor som befinner sig där har alla gått igenom samma känslor. Eftersom prinsen har gjort detta för tio år sedan blir det väldigt verkligt och starka känslor för honom. Han kan sätta sig in i deras känslor, säger Margareta Thorgren informationschef vid Hovet till Newsner.

Prins Daniel berättar om sin njursjukdom och transplantationen

Under besöket fick han träffa andra människor som genomgått en transplantation. På Kungahusets Instagram har man lagt upp klipp från dagen. Där berättar också prins Daniel om känslorna kring sjukdomen.

– Det är lite djävulskt med njursjukdom. Att det smyger sig på en så att man tänker inte på det. Men när man får ett nytt organ blir det som att man är tjugo år yngre, säger prins Daniel i ett klipp.

En person Daniel träffar berättar att han hade svårt att förstå att han drabbats av sjukdomen. Prinsen kände precis likadant när han fick beskedet.

– Jag hade exakt samma känsla. Det är inte möjligt. Jag som är så pigg, säger Daniel.

Prinsen berättar att 85 procent av svenska folket säger sig vara villiga att donera ett organ. Men bara 15 procent har skrivit upp sig i donationsregistret.

Prins Daniel starka uppmaning: Hoppas fler vill donera

Med sitt besök hoppas Daniel att fler ska registrera sig. Och Daniel är själv beredd att donera.

– Man måste ju ställa sig frågan. Är jag villig att ta emot ett organ? Då måste svaret vara lätt. Då är jag villig att ge också, säger prinsen i ett klipp.

Han fortsätter.

– Och tänka på sina egna barn. Tänk vilken frustrationen och sorg om man har ett barn som är sjukt och det finns inga organ att tillgå.

Så hur mår då prinsen i dag, tio år efter transplantationen?

– Prinsen är ju ett levande exempel på att man kan ha ett väldigt bra liv efteråt. Det är fantastiskt att se hur bra han mår. Han betonar flera gånger att han är helt frisk och hans glädje över att forskningen går framåt, säger Margareta Thorgren till Newsner.

Så starkt, Daniel! Nu hjälper vi honom att sprida vidare detta viktiga budskap så att fler donerar. Dela därför gärna!