Prins Daniels skräck för barnen – berättar nu i ”Året med Kungafamiljen” 2019

Ännu ett innehållsrikt kungligt år går mot sitt slut, något som vi får ta del av i SVT:s Året med Kungafamiljen där SVT har följt kungafamiljen i fest och vardag, hemma och på resa. 

För tio år sedan genomgick prins Daniel en njurtransplantation. Nu berättar han om den svåra tiden och hur det påverkat hans liv, och om vikten av att prata om organdonation. 

Det var när Prins Daniel var i 15-årsåldern som han av en slump fick reda på att han hade en njursjukdom. Under en fotbollsmatch skadade han sig och fördes till sjukhus och där upptäckte läkarna att Daniel hade ett medfött fel på djuren.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Daniel hade inga symptom och kunde därefter leva ett vanligt liv. Men läkarna berättade att det var stor sannolikhet att han i framtiden skulle behöva genomgå en njurtransplantation.

LÄS MER: Prins Daniels stora rädsla – efter operationen: ”En helt annan situation”

För SVT berättar Daniel att han som ung tyckte att det kändes långsökt att han längre fram skulle behöva genomgå en transplantation. Men sakta men säkert blev det på allvar.

Pappan gav han njure

För tio år sedan blev Daniel sämre och en tid efter förlovningen med kronprinsessan Victoria fick han gå på dialys innan han opererades och fick en njurtransplantation från sin pappa Olle Westling.

– När jag ser tillbaka på det så är jag glad att jag fick den erfarenheten och förstår hur. Det är ju en otroligt svår och jobbig situation, och det är jag glad över att ha bakom mig men att också ha den erfarenheten. Då var jag ju jätte, jätte, jättesjuk, och det är ju inte alls några trevliga minnen. Det är ju ingen positiv period i livet, berättar han i SVT:s dokumentär Året med kungafamiljen 2019.

Snabbt efter operationen återhämtade sig prins Daniel snabbt och berättar att han idag mår bra.

Prins Daniel vid kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott. Foto: Christine Olsson / TT

– Det var verkligen som att få ett nytt liv från den ena dagen till den andra. Nu har det gått tio år och jag är frisk, pigg och mår hur bra som helst, säger han.

Röst i frågan

Han berättar också att han vill vara en röst för den här frågan om att fler borde anmäla sig till donationsregistret.

– Jag tänker på alla de som står och väntar, alla familjer som lever i ovisshet och som lider och har det väldigt svårt. Jag kan inte tänka mig något värre att som förälder ha ett barn som har behov av få ett organ men att man inte vet. Och att ett organ kan komma om viljan hos fler personer att ge var större.

Här kan du se Året med Kungafamiljen.

Underbart att du mår bra idag kära Prins Daniel. Vi önskar dig en riktigt God Jul!