Prins Henrik om sin hustru: ”Hon gör mig till en dåre”

Det har inte precis varit lugnt och stilla sedan det danska kungahuset i torsdags avslöjade att prins Henrik inte har planerat att bli begravd bredvid sin hustru, drottning Margrethe.

På sociala medier och i pressen har debatten rasat kring prins Henriks beslut, men bortsett från några få kommentarer har kungafamiljen varit mer eller mindre tysta.

Fram tills nu. Den danska tidningen Se og Hør har intervjuat prinsen på Château de Cayx i Frankrike – och prinsgemålen korrigerar några väl hårda anklagelser mot drottningen.

Nyheterna om prins Henriks missnöje med sin titel och status i det danska kungahuset har under många år varit närmast bofasta i mediernas täckning av den danska monarkin. Prins Henrik menar att det inte är rättvist att han ”bara” ska vara prinsgemål, när han nu är gift med den danska drottningen.

Kulmen på konflikten nåddes i torsdags, då det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby bekräftade för BT att prinsgemålen inte har för avsikt att bli begravd tillsammans med Danmarks drottning i Roskilde Domkirke.

”Det är hon som gör mig till en dåre”, säger prins Henrik till Se og Hør.

Han förklarar i intervjun att han inte har gift sig med drottningen för att bli begravd i Roskilde Domkirke. 

”Min fru har beslutat att hon gärna vill vara drottning, och det är jag mycket glad för. Men som människa ska hon veta, att när en man och en kvinna är gifta så är de lika”, säger han vidare till tidningen.

Prins Henriks uppseendeväckande tillkännagivande i torsdags har fått ryktena att ta fart: Var det i själva verket tal om en skilsmässa hos kungaparet? Snacket dementeras dock av prins Henrik som nu bekräftar för Se og Hør att han och drottningen fortfarande älskar varandra.

Kan du förstå prins Henriks beslut, och vad tycker du om hans nya uttalande? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet.

Bildkälla: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons