Prins Henrik vägrar begravas tillsammans med drottning Margrethe

Konflikten har länge omgärdat det danska hovet, där prins Henrik upprepade gånger uttryckt sitt missnöje med den roll och titel han har i den danska monarkin.

Sedan drottning Margrethe meddelade prinsgemålens pension i sitt nyårstal för lite mer än ett och ett halvt år sedan, har han ofta varit frånvarande i officiella kungliga händelser.

Planen har dock alltid varit att prins Henrik ska att begravas tillsammans med drottning Margrethe i deras planerade gemensamma grav vid Roskilde domkyrka.

Den planen är dock skrotad nu, skriver danska BT.

Enligt BT bekräftar kungahusets kommunikationschef Lene Balleby prinsgemålens beslut och vilja att inte vilja begravas med Danmarks drottning. 

“Det är riktigt, att prins Henrik har beslutat att han inte vill begravas i Roskilde Domkirke, som det var planlagt”, säger Lene Balleby til BT.

Den ursprungliga planen var att kungaparet skulle begravas tillsammans under en dubbel sarkofag, gjord av konstnären Bjørn Nørgaard.

© TT

Danska tidningar har sedan länge fyllt spaltmeter om sprickan mellan drottningen och prinsen. 

Prins Henrik i Danmark har sagt sig vara diskriminerad, orsaken är att han inte får kalla sig kung.

– Varför bara vara prins och Hans Höghet, men inte Hans Majestät? Jag har själv beslutat att kalla mig prinsgemål för att hitta en plats i det danska samhället, berättade prins Henrik till tidningen Le Figaro, enligt Sydsvenskan

Spekulationer om att kungaparet hade separerat förekommer också i danska tidningar – men dessa saknar grund, enligt kommunikationschefen Lene Balleby.

”Nej, det är inte aktuellt med skilsmässa”, säger Lene Balleby till BT.