Prins Oscars oväntade dopgåva.

Fredagen den 27:e maj döptes lilla prins Oscar i Slottskyrkan i Stockholm. Dopet förrättades av ärkebiskop Antje Jackelén och där fick prinsen sitt fulla namn: Oscar Carl Olof Bernadotte. Självklart fick även lill-prinsen en hel del presenter på sin stora dag och en av dessa presenter är såväl oväntad som en riktigt historisk vink till lilla Oscars morfars farfar.

Det var en stor dag när prins Oscar döptes i Slottskyrkan i förra veckan. På plats var stora delar av kungafamiljen, inklusive Oscars kusiner prinsessan Leonore och prins Nicolas. I samband med dopet togs även flera fina foton på lill-prinsen tillsammans med de andra medlemmarna i kungafamiljen.

dop2-600x480
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM/KUNGAHUSET.SE

Men en sak som inte uppmärksammats förrän nu är en av doppresenterna som lill-prinsen fick. Svensk damtidning avslöjar nu nämligen att prinsen i dopgåva fick en möjlighet att prova på att vara med i en arkeologisk utgrävning i skånska Uppåkra. Att utgrävningen tar plats i just Skåne passar ju också utmärkt med tanke på att prins Oscar ju är hertig av just Skåne. Bakom gåvan står Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.

– På Uppåkra finns lager på lager av historiska skatter som vittnar om en rik dåtid. Med vår present önskar vi prins Oscar en ännu rikare framtid, säger Michael Sandin, ordförande i Uppåkrastiftelsen, till bloggen ”Bakom kulisserna”.

Detta är något som prins Oscars morfars farfar, kung Gustaf VI Adolfs, troligen hade uppskattat. Han var nämligen själv en hängiven amatörarkeolog och enligt Svensk damtidning deltog kungen i grävningar i såväl Sörmland och Skåne som i Italien och Grekland. Kungens första utgrävning ägde rum redan när han var 16 år gammal, under riksantikvarien Hans Hildebrand vid Tullgarns slott.

Gustaf_VI_Adolf_of_Sweden_1962
Gustav VI Adolf (FOTO: Wikipedia)

Frågan är om lill-prinsen kommer att få mersmak när han väl testar på att följa med på en utgrävning. Men vi misstänker att detta inte blir aktuellt förrän prins Oscar blivit några år äldre…

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.