Foto: TT

Prinsessan Birgitta bryter tystnaden – efter kungens beslut om barnbarnens framtid i kungahuset

.

Kungahuset krymper – efter kungens beslut.
Nu bryter prinsessan Birgitta tystnaden om den uppseendeväckande nyheten.
– Det är bra att svenska folket får reda på vad som gäller, säger prinsessan Birgitta till Svensk damtidning.

På måndagen slog den ner som en nyhetsbomb i monarkin Sverige: Kungen plockar bort de kungliga prins- och prinsesstitlarna från prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn.

I en kommuniké förklarade hovet att beslutet var kungens.

Sollidens slott, juli 2017. Kungafamiljen skickar en hälsning från Sollidens slott på Öland. Foto: Kungahuset.se

”Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet”, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Nu får alltså prins Carl Philips och prinsessan Sofias barn, samt prinsessan Madeleines och Chris O’Neills barn lämna kungahuset.

”Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet i pressutskicket, som är undertecknat av riksmarsalk Fredrik Wersäll.

Samtidigt ger sig nu kung Carl XVI Gustafs syster, prinsessan Birgitta, in i debatten kring beslutet.

SVANSKOG 2012-05-31 Prinsessan Birgitta invigde matsalen ” H.K.H Prinsessan Birgittas matsa l” på Svanskog värdshus i Svanskog. Th Emil von Schultz ägare av värdshuset. Foto: Johan Eklund / Scanpix / TT

Prinsessan Birgittas stöd till kungen

Hon visar sitt tydliga stöd till kungen. För Svensk damtidning bryter hon nu tystnaden om det uppseendeväckande beslutet. På en direkt fråga om hon stöttar kungen i detta svarar prinsessan Birgitta:

– Absolut. Hundra procent.

Prinsessan Birgitta lever sedan många år tillbaka på Mallorca. Hon berättar att hon nåtts av nyheten att kungens barnbarn inte längre kommer vara en del av kungahuset.

– Jag är informerad och jag tycker att det är bra att det blir ordning och reda. Det är bra att svenska folket får reda på vad som gäller, säger prinsessan Birgitta till Svensk damtidning.

Samtidigt meddelade hovet på måndagen att prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine kommer fortsätta verka inom sina respektive uppdrag.

”H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan är, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater.”

STOCKHOLM 20180430. Drottning Silvia, prinsessan Estelle, prins Oscar, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kung Carl Gustaf vid firandet av kungens 72-årsdag på yttre borggården på Stockholm slott. Foto: Henrik Montgomery / TT

”DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt H.K.H. Prinsessan Madeleine verkar fortsatt inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och/eller engagerat sig i. Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning H.M. Konungen så beslutar”, skriver hovet.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

TV: Kungen genom tiderna