Prinsessan Madeleines och Prins Carl-Philips första ord om barnens förändring– efter hovets besked

Tidigare under dagen kom beskedet att det svenska kungahuset krymper.

Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia, samt prinsessan Madeleine och Chris O´Neills barn utesluts ur kungahuset efter kungens nya beslut.

Nu kommenterar prinsessan Madeleine själv beslutet på sociala medier.

I dag kom det historiska beskedet att kungen tillsammans med resten av kungafamiljen nu utesluter Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia, samt prinsessan Madeleine och Chris O´Neills barn utesluts ur kungahuset.

”H.M. Konungen har beslutat om förändringar i Det Kungl. Huset. Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet”, skriver hovet i ett pressmeddelande.

Beslutet går ut på att prinsessbarnen respektive prinsbarnen kommer att behålla sina titlar, men att det kommer vara personliga sådana, vilket gör att prinsessan Madeleine respektive prins Carl-Philips barn inte kommer att kunna föra vidare sina titlar till sina barn i framtiden.

Dessa barn kommer istället att få lättare att skapa sina egna liv som privatpersoner. Självklart kommer de vara fortsatt medlemmar av den kungliga familjen.

I stället ska de som är närmast i tronföljden fortsatt vara en del av kungahuset, och deras viktiga position som representanter för Sverige, vilka är självklart kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och hennes prins Daniel.

Prinsessan Madeleine om beslutet: ”Forma sina egna liv”

Nu berättar prinsessan Madeleine själv om beslutet.

”Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skriver hon på Instagram.

Prinsparet om barnens förändring: ”Friare valmöjligheter i livet”

Även prins Carl-Philip tillsammans med makan Sofia berättar om beslutet.

”Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, och fortsätter:

”Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar”.

View this post on Instagram

Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ?: Kungl. Hovstaterna

A post shared by Prinsparet (@prinsparet) on

Vad tycker ni om beslutet? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.