Så här har vi aldrig sett kungaparet förut – invigde nytt demensboende

Kungen och drottningen bjuder verkligen på sig själva här. 

Tillsammans tittar de på kungens egna naturfoton, klämmer på köksartiklar – och provsitter soffor i nya demensboendet SilviaBo. 

© Kungahuset

På lördagen invigdes nämligen nya SilviaBo av drottning Silvia, kungen och statsrådet Åsa Regnér. Dessa hem är specialanpassade för personer med demenssjukdom. 

© Kungahuset

– Vi lever i ett åldrande samhälle. Allt fler människor lever allt längre. Inte bara här i Sverige, utan i stora delar av världen. Silvia höll bland annat ett tal där hon pratade om åldrandet. Det är en fantastisk utveckling! Men den medför också växande utmaningar. Hög ålder är ju som vi vet den största riskfaktorn för att drabbas av demenssjukdom, sa Silvia i talet. 

Och fortsätter: 

– Än så länge finns ingen behandling som botar demenssjukdom. Därför behöver vi skapa förutsättningar för att de som drabbas ska kunna leva ett så bra liv som möjligt, trots sjukdomen. Vi behöver skapa ett demensvänligt samhälle.

© Kungahuset

Enligt Svensk damtidning provsatte kungaparet soffor, klämde på köksartiklar och Silvia berättade att badrummen var utrustade med värmeslingor. Det på grund av att äldre lätt blir frusna. Kungens naturfotografier fanns också i flera rum. 

Bostäderna ligger i anslutning till Silviahemmet. 

”SilviaBo är inget vårdboende utan helt vanliga bostäder som är anpassade för personer där minst en i hushållet är drabbad av demenssjukdom. Idag tvingas par ofta flytta isär för att livet i den vanliga bostaden inte fungerar. SilviaBo möjliggör att man kan bo kvar tillsammans längre, förhoppningsvis resten av livet”, skriver Hovet

Det är så bra att kungaparet engagerar sig i denna fråga! Dela gärna artikeln med dina vänner för att sprida budskapet om att demenssjuka också förtjänar ett drägligt liv!

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.