Så hedrar Carl Philip och Sofia minnet av Bertil och Lilian – med två intressanta detaljer på dopet


Foto: Kungahuset.se/Jan Collsiöö TT

Det är knappast någon hemlighet att prins Carl Philip stod sin gammelfarbror prins Bertil väldigt nära. Bertil var dessutom Carl Philips gudfar, och för några år sen höll prinsen ett känslosamt tal till hans ära.

– För mig betydde prins Bertil enormt mycket, inte bara för att han var min gudfar, utan även för vad han uträttade för Sverige och för vad han gjorde för min pappa. Jag har många goda minnen av prins Bertil. Han var en varm glad och respektfull person och jag tänker ofta på honom, sa Carl Philip i talet enligt Svensk damtidning.

När det nu är dags för Carl Philip och Sofias andra barn, prins Gabriel, att döpas går det att se flera tydliga och historiska blinkningar till Bertil (1912-1997) och hans prinsessan Lilian (1915-2013).

För det första har Carl Philip och Sofia valt ut Drottningholms slottskyrka för prins Gabriels dop. Det var i just det slottskapellet som Lilian och Bertil gifte sig 7 december 1976.


Foto: Wikimedia.

Så här såg det nyvigda paret ut då.

Foto: Jan Collsiöö/TT

För det andra döps Prins Gabriel Carl Walther den 1 december – vilket är ovanligt när det kommer till kungafamiljens sex barnbarn. Ingen har nämligen tidigare firats med ett vinterdop. Gabriel döps alltså i samma månad som Bertil och Lilian vigdes för 41 år sedan.

Nu är det klart!

تم نشره بواسطة ‏‎Newsner‎‏ في 25 سبتمبر، 2017

Prins Bertil och Carl Philip delade bland annat intresset för motorsport. Han testamenterade bland annat Villa Solbacken, där Bertil och Lilian spenderade många fina år, till Carl Philip.


Foto: Wikimedia.

Jag tycker det är så roligt att Carl Philip och Sofia väljer att hedra minnet av Bertil och Lilian på detta sätt! Dela gärna vidare om du håller med.