Så lika är Victoria och Diana: ”Har lärt sig mycket av henne”

Hon brukar kallas ”folkets prinsessa” – och älskades av britterna. 

20 år efter sin död lämnar prinsessan Diana fortfarande avtryck i världen.

Nu pekas likheterna ut med vår egen kronprinsessa Victoria. 

– De unga kungligheterna i dag, även de svenska, har lärt sig mycket av henne, säger Karin Lennmor, kunglig kommentator på Expressen, till SVT.

vicest
© Stina Stjernkvist/TT

På natten den 31 augusti 1997 var prinsessan av Wales med om bilolyckan vid Pont de L’Alma-tunneln i Paris. Den tragiska olyckan chockade en hel värld – och 20 år senare samlas britterna utanför Kensington Palace, Dianas tidigare hem. 

Diana brukar beskrivas som folkets prinsessa, men hon föddes inte in i en folklig familj. I stället hade hon en adlig uppväxt.

– Bakgrunden var inte alls folklig, men hon hade närhet till folket. Hon hade inte avståndet till vanliga människor som det uppfattades att många i kungafamiljen hade på den tiden. Hon kunde ta i folk med aids till exempel, det var en stor grej, säger James Savage, grundare The Local, till SVT. 

Prinsessan gjorde verkligen avtryck i världen – och till och med även in i vårt eget kungahus. Karin Lennmor, kunglig kommentator på Expressen, menar att det inte finns någon riktig motsvarighet till Diana i dag – men ser samtidigt tydliga likheter med vår egen kronprinsessa Victoria. 

– Jag ser inte att det är det. Men däremot ser jag att de unga kungligheterna i dag, även de svenska, har lärt sig mycket av henne. Eftersom hon var så pass öppen och kunde visa känslor, säger Karin Lennmor till SVT och fortsätter:

– Hon kunde storgråta på föredrag hon lyssnade på, hon kunde dansa, skratta och krama folk. Jag känner att mycket av det har till och med vårt svenska kungahus och kanske framför allt kronprinsessan Victoria tagit efter. Omedvetet kanske, men i alla fall.

Foto ovan: Facebook (Princess Diana of Wales)/Stina Stjernkvist, TT

Prinsessan Diana – evigt saknad, aldrig glömd! Dela för att hedra hennes minne och arv.

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.