Silvias krafttag för våra pensionärer: ”Vi ska ta hand om dem som en gång tog hand om oss”

En av drottning Silvias stora hjärtefrågor handlar om våra äldre invånare i landet. Drottningen talar ofta om vikten av ett värdigt åldrande – och tvekar inte att synliggöra våra pensionärer ute i landet.

På Silvias initiativ grundades bland annat Silviahemmet, som är en stiftelse med syftet att utbilda undersköterskor till specialister på demensvård.

Under torsdagen gästade drottningen Nobel Forumet i Stockholm – och höll ett tal som beskrivs som berörande på temat våra äldre.

Foto: Bengt Nyman/Wikimedia

Silvia höll talet om vår åldrande befolkning på Nobel Forum under eftermiddagen. Så här sade drottningen bland annat i talet:


Foto: Peter Knutson/Kungahuset

Vi måste se till att vårt samhälle inte bara åldras, men åldras med värdighet – att det finns plats för de äldre och att deras behov respekteras”, sade drottningen  i talet rapporterar Svensk dam.  

Silvia poängterade vikten av att ha ett gemensamt mål i samhället: Att ta hand om våra äldre.

“Vi ska ta hand om dem som en gång tog hand om oss: det är en universell mänsklig drivkraft som förenar oss över länder och kulturer. Med detta som vårt gemensamma mål tror jag att vi har mycket att vinna genom att lära av varandra”.

Det är knappast första gången Silvia uppmärksammar våra äldre. Under ”De gamlas dag” gästade hon och artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson Ekebyhovs slott på Ekerö dit många personer tagit sig. Då berättade hovet om Silvias starka engagemang för de äldre.

– Ett av drottningens engagemang är ju äldreomsorg, inte minst med anledning av (stiftelsen) Silviahemmet. Drottningen är ju väldigt engagerad i äldre– och demensfrågor, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

– Samtidigt försöker både kungen och drottningen besöka lokala platser. Det är väldigt många som uppskattar det här mycket, att de båda tar sig tid att hälsa på och lyssna på den här målgruppen. Och ser den äldre generationen.


Foto: Anders Wiklund/TT

Dela gärna vidare Silvias budskap om du håller med drottningen!

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.