Sveriges nya prins kommer att heta Oscar Carl Olof.

Sent på onsdagskvällen levererades pappa prins Daniel det lyckliga beskedet till en samlad presskår på Karolinska sjukhuset i Solna: – Ikväll 20.28 föddes en 3655 gram tung och 52 cm lång liten pojke, berättade en märkbart rörd och stolt pappa. Både mamma Victoria och den lilla prinsen mådde bra efter födseln och redan på morgonen efter fick den lyckliga familjen lämna sjukhuset. Då hade även prinsessan Estelle fått träffa sin lillebror för första gången då hon låg och sov när lill-prinsen föddes kvällen innan. Ända sedan graviditeten blev känd i september förra året har det spekulerats i såväl kön som namn på barnet. Och idag fick vi äntligen veta vilket namn Sveriges senaste prins kommer att bära.

Vid varje kunglig födsel följs ett noga uppgjort schema som börjar med en så kallad vittnesbekräftelse, en tradition som är flera hundra år gammal. Under denna ceremoni kommer statsminister Stefan Löfvén och talmannen Urban Ahlin till Haga slott för att se prinsen. Med sig har de riksmarskalken Svaten Lindqvist och överhovmästarinnan Kristine von Blixen-Finecke. Därefter sker konseljen där kungen bjuder in till det kungliga slottet och informerar om namn, tilltalsnamn och titel. Riksmarsalken läser sedan upp prinsens namn, titel och vilket hertigdöme han kommer att tilldelas.

Och kungen höll tiden och informerade punktligt, klockan 11.20, att den nya prinsen, som blir nummer tre i successionsordningen, får namnet Oscar Carl Olof, tilltalsnamnet blir Oscar och han blir hertig av Skåne.

På förhand hade det spekulerats en hel del i vilket namn den nya prinsen skulle få.

– De brukar ha en koppling till namn som redan finns i släkten så därför är namn som Olof, Folke och Carl möjliga. Men det finns också namn som Wilhelm och Edmund. När det gäller tilltalsnamn så har de varit bra på att överraska, sa Sara Bull, producent för Året med kungafamiljen till SVT, innan offentliggörandet.

Sedan tidigare var dessa hertigdömen redan upptagna: Västergötland (kronprinsessparet), Östergötland (prinsessan Estelle), Hälsingland och Gästrikland (prinsessan Madeleine), Värmland (prins Carl Philip och prinsessan Sofia), Jämtland (kung Carl Gustaf), Gotland (prinsessan Leonore) och Ångermanland (prins Nicolas).

Så fortsätter dagen:

Klockan 12.00 kommer det traditionsenligt att skjutas salut för den lilla prinsen. 21 skotts salut kommer att skjutas på fem orter i landet: Skeppsholmen i centrala Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Klockan 12.15 håll sedan en tacksägelsegudtjänst, ett Te Deum, i Slottskyrkan. Där kommer kungafamiljen, förutom kronprinsessan Victoria av logiska skäl, att vara samlad tillsammans med representanter för regeringen, riksdagen, det officiella Sverige samt hovet.

Från klockan 13.00 kommer sedan gratulationslistor att läggs ut på Slottet där allmänheten får möjlighet att framföra sina gratulationer.

För första gången sedan kung Carl XVI Gustaf föddes för 70 år sedan kommer en prins att växa upp på Haga slott. Prins Oscar kommer alltså att växa upp i samma miljö som morfar kungen då Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bor på Haga slott sedan 2010.

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.