Victorias oväntade ord om lillprinsen Oscar – inför alla: Det här säger hon

Kronprinsessan Victoria befinner sig i Island där hon på torsdagen höll ett bejublat tal om klimatkrisen.

Men det som mötte mest applåder var hennes ord om sonen Oscar, rapporterar Svensk Dam.

Att kronprinsessan Victoria engagerar sig för en bättre värld är ingen hemlighet. Klimatet är en av alla frågor hon brinner för.

I dagarna reste hon, liksom tusentals från hela världen, till Reykavik för att dela i Arctic Circle Assembly. En av de inbjudna var alltså Victoria, som på torsdagen höll ett bejublat tal i konsertsalen Harpa angående klimatkrisen, skriver Svensk Dam.

Enligt Svensk Dam satt det 2 200 personer i publiken.

I talet berättade hon om sitt besök i Umeå på Arctic Forum förra veckan. Hon förklarade att tonläget i klimatdebatten ändrats. Från att tidigare pratat om klimatförändringar handlar det nu i stället om ”klimatkrisen”, skriver sajten.

Victorias starka ord om prins Oscar

– De kommande generationerna har ännu ingen röst eller chans att påverka. I alla fall inte än, säger hon i talet, enligt Svensk Dam.

View this post on Instagram

I dag deltog Kronprinsessparet, hertiginnan och hertigen av Västergötland, vid Alingsås 400-årsjubileum. Jubileumsfirandet inleddes i Nolhagahallen där Kronprinsessparet träffade aktiva och ledare på Kom Loss-mässan. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Efter mässan planterade Kronprinsessan och Prins Daniel ett gulvedsträd i parken vid Nolhaga slott. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Eftermiddagen inleddes med en promenad från Grand hotel till Järtas park – en park som ska väcka nyfikenhet och vara tillgänglig för alla. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ På Stora torget avslutades jubileumsfirande med att Kronprinsessan höll ett jubileumstal i vilket hon bland annat sade: ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ”I dag, den 21 september, är det precis fyra hundra år sedan som kung Gustav II Adolf utfärdade stadsrättigheter till Alingsås. Året var 1619. […] ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Mina damer och herrar, Alingsås historia är på många sätt också Sveriges historia. Er stads utveckling speglar vårt lands. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Prins Daniel och jag är så glada att vi får vara här och fira ert stora jubileum tillsammans med er.” ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ @alingsas2019 #alingsås400år ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ?: SPA

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

– Men vi är skyldiga dem att fatta rätt beslut, och att grunda de besluten i vetenskap och forskning. Och framför allt att handla därefter, säger Victoria, och nämner sin farfars farfars far, kung Oscar, som redan för över 100 sedan engagerade sig i Arktisfrågan.

– Och jag är rätt säker på att Arktis-fantasten kung Oscar skulle hålla med. Och att hans namne, min treåriga son prins Oscar, inte förväntar sig något annat än detta!

Vår kronprinsessa är så otroligt klok, och verkligen någon att vara stolt över.

Dela om du också tycker det.