17 saker du inte visste om Björn Skifs – med en synnerligen intressant detalj

Han har varit ett känt namn i de svenska folkhemmen ända sedan 1970-talet – och är en av vår tids allra största svenska musiker och underhållare.

Så inte är det väl därför särskilt konstigt att Björn Skifs har gjort sig omåttligt populär i vårt avlånga land, och dessutom har en kultstämpel som få kan matcha.

Men vet du vilken låt eller film Björn Skifs själv är mest stolt över, vilken maträtt som ligger varmast om hjärtat eller vad han gör på tolvslaget? Här har vi samlat ihop 17 saker du inte visste om Björn Skifs – men som visar vilken stjärna han är på vår svenska kändishimmel.

1.

… Redan som tolvåring började Björn Skifs sätta upp sina egna shower – under namnet Rock-Nalle.

2.

… I Quentin Tarantinos prisbelönta kultfilm ”Reservoir Dogs” (”De hänsynslösa”) är det Björn Skifs som sjunger soundtracket.

3.

… Björn Skifs har en okänd dubbelgångare – som uppträder som honom och har lyckats boka in spelningar i den riktiga Björns namn. Det här berättade artisten själv om i ett avsnitt av tv-programmet Skavlan.

4.

… På 90-talet opererade Björn Skifs sina ögonlock. Men inte som en skönhetsoperation, utan på grund av att de började hänga för mycket och att han såg dåligt.

Foto: Bo Carsing / SvP / TT

5.

… Björn Skifs är en äkta djurvän. Familjen har två birmakatter, Lazy och Molly, som bor på gården utanför Stockholm.

6.

… Namnet Skifs har anor tillbaka till 1700-talet, då tyska handelsfartyg tog sig ända upp till lilla Vansbro i Dalarna. När båten fick stopp vid en fors döptes forsen till Skifsforsen (schiff=båt på tyska) – och Björn Skifs släkt tog namnet.

7.

… Efter många år intill dånande högtalare har Björn Skifs hörsel fått ta en del smällar. I cirka 15 år har han därför behövt använda hörapparat.

8.

… Varje nyårsafton vid tolvslaget plockar Björn Skifs fram en trumpet och tutar en signal han lärde sig som ung.

Foto: Leif R Jansson / TT

9.

… I den amerikanska långköraren Ally McBeal figurerar en liten dansande docka… som sjunger Björn Skifs gamla monsterhit ”Hooked on a feeling!”

10.

… Den bästa tv-serien som någonsin har gjorts är enligt Björn Skifs däremot komediserien ”Vänner”.

11.

… Om vi ser till Björn Skifs egna skådespelartalanger så anser han att komedifilmen ”Strul” är den bästa han har gjort.

12.

… De samhällsfrågor som engagerar Björn Skifs allra mest är vård, skola och omsorg.

Foto: Janerik Henriksson / TT

13.

… Björn Skifs uppträdde på kronprinsessan Victorias bröllop 2010. Sången han sjöng tillsammans med artisten Agnes, ”When you tell the world you’re mine”, låg etta på Svensktoppen i 35 veckor.

14.

… På tal om Svensktoppen så innehar Björn Skifs faktiskt femteplatsen på rekordlistan över hur länge låtar lyckats hänga kvar. ”Håll mitt hjärta” låg kvar i hela 142 veckor, mellan åren 2003 och 2006.

15.

… En maträtt som ligger Björn väldigt varmt om hjärtat är den gamla klassikern stekt fläsk med löksås.

16.

… Björn Skifs är 18 år äldre än sin fru Pernilla. När paret gifte sig var det många som tvivlade – men 29 års äktenskap senare har de bevisat för alla att de hör ihop.

17.

… Han har genom åren skapat stora mästerverk som ”Hooked on a feeling”, ”Michelangelo”, ”Härligt härligt men farligt farligt” och ”Det blir alltid värre framåt natten”. Men Björn Skifs favorit bland de egna låtarna… det är faktiskt ”To Touch You” från 1988.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Dela vidare om du också älskar Björn Skifs!