1993 lever alla på a-kassa – 3 år senare spelar killarna inför 250 000 galna fans

I mitten på 90-talet är brittiska rockbandet Oasis världens största band. Bandets två frontmän och grundare var bröderna Noel och Liam Gallagher. Den ene genialisk låtskrivare och den andre karismatisk sångare. 1993 levde killarna på a-kassa och hade knappt råd med mat.

1996 spelar bandet inför en kvarts miljon människor.

bannern

Historien om Oasis är en sån där verkligheten överträffar dikten. I slutet av av 80-talet bildar Liam Gallagher bandet The Rain tillsammans med vännerna Paul Arthurs, Paul McGuigan, Tony McCarroll och Alan White. Två år senare blir Liams bror Noel en del av bandet – och med hans texter tar karriären fart snabbare än de någonsin kunnat ana.

Nu under namnet Oasis.

Foto: Tim Abbot

Bandets två första album, Definitely Maybe och (What’s the Story) Morning Glory?, blir en sällan skådad succé. Med låtar som ”Wonderwall” och ”Don’t Look Back In Anger” blir bröderna Gallagher och de andra bandmedlemmarna världsstjärnor över en natt.

Annons: Den 14:e oktober går dokumentären Oasis: Supersonic upp på svenska biografer. Klicka här för att säkra dina biljetter redan i dag.

Men det är inte bara musiken som gör killarna till världsstjärnor. Det är också bråken och skandalrubrikerna som omgärdar bandet; nästan alltid med bröderna Liam och Noel i huvudrollen. Bröder som inte kommer speciellt bra överens.

”Att sitta bredvid Liam på ett flyg i 15 timmar… Det hände bara en gång. Vi skulle till Japan eller något. Men det var hemskt”, säger Noel till musikmagasinet Melody Maker.

Foto: Tim Abbot

Trots meningsskiljaktigheterna och skandalerna fortsatte Oasis att producera musik och turnera i ett frenetiskt tempo. Samtliga av bandets sju studioalbum har också toppat den brittiska försäljningslistan. Ett betyg gott som något.

Annons: Den 14:e oktober går dokumentären Oasis: Supersonic upp på svenska biografer. Klicka här för att säkra dina biljetter redan i dag.

Men trots att Oasis fortsatte in på 2000-talet är inte frågan om bandet stod på sin absolut topp där i mitten av 90-talet. Bara tre år efter att de levt på a-kassa och knappt haft råd med mat.

oasisvisning
Foto: Tim Abbot

Det var nämligen i april 1996 som Oasis spelade inför 250 000 galna fans på två dagar i Knebworth, en bit utanför London. Biljetterna sålde slut på nolltid och 2,5 miljoner människor ansökte om biljetter.

oasis3
Foto: Tim Abbot

Vägen fram till den osannolika rekordkonserten i Knebworth är minst sagt händelserik. För att uppleva den får ni inte missa dokumentären Oasis: Supersonic, som den 14:e oktober går upp på svenska biografer. Annons: Klicka här för att säkra dina biljetter redan i dag.

Ibland överträffar verkligheten dikten. Det tycker jag att historien om Oasis är ett strålande exempel på. Nu tycker jag att vi delar denna historia för att visa att ingenting är omöjligt – och att det endast är fantasin som sätter gränser för vad vi kan uppnå.