ABBA-låtarna som Benny Andersson ångrar – här är rockdängan han inte vill att du ska höra


Foto: TT.

Abba har gett världen klassiker som ”Mamma Mia” och ”Dancing Queen”.

Men nu – över 40 år senare – avslöjar Benny Andersson att han önskar att gruppen aldrig spelat in vissa låtar. Och det är särskilt en låt från albumet ”Waterloo” han ångrar.

– I efterhand kan man se att vi gjorde saker på 1960- och 1970-talet som vi kunde avstått ifrån, säger Benny Andersson till Aftonbladet.

Abba är Sveriges största musikexport genom tiderna och behöver egentligen ingen närmare presentation. Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad har gett oss odödliga klassiker som ”Dancing Queen”, ”Mamma Mia”, ”The Winner Takes It All”, ”Take A Chance On Me” med mera… Dessutom gav de oss vår första vinst i Eurovision Song Contest när Sverige tog hem trofén efter ”Waterloo”-succén. Ett genombrott som saknar motstycke.


Foto: Olle Lindeborg/TT.

Men popgruppen gjorde faktiskt även låtar som Benny Andersson i dag, när han blickar tillbaka på åren 1972-1982 då Abba var aktivt, är mindre nöjd med.

Det berättar han i en intervju i dagens Aftonbladet. Där pratar han också om den digitala turnén som Abba planerar – där gruppens medlemmar ska stå på scenen tillsammans i form av avatarer och framföra klassikerlåtarna. Benny säger att han inte hade väntat sig att han skulle jobba så mycket i dag. Artisten är också aktuell med egna albumet ”Piano”.

– Jag hade tänkt jag kunde ta det lite lugnare nu när jag har fyllt 70, säger han.

Han avslöjar också att han håller på och spelar in låtarna ”Dancing queen”, ”I wonder”, ”Why did it have to be me”, ”Angeleyes” och ”When I kissed the teacher” får nytt liv till filmen filmen ”Mamma Mia: Here we go again”.

– Det är kul, för dem som inte är hardcore-Abba fans kan det vara lite okända låtar, säger han till Aftonbladet.


Foto: Pontus Lundahl/TT.

ABBA-låtarna Benny ångrar att de gjort – här är rockdängan han inte vill att du ska höra

Benny tittar också tillbaka på karriären – och pekar ut en specifik låt som han önskar att Abba aldrig hade spelat in. Den kommer från klassiska albumet ”Waterloo” och heter ”Watch out”.

– I efterhand kan man se att vi gjorde saker på 1960- och 1970-talet som vi kunde avstått ifrån. Man har rätt att inte vara på topp jämt. Vi har gjort låtar med Abba som vi inte skulle ha gjort. Vi skulle ha avstått från att försöka vara rock’n’roll som i ”Watch out”. Men det kändes rätt och var kul då, säger Benny Andersson till Aftonbladet.

Här kan man höra på låten ”Watch out”. Och visst låter det inte riktigt som det Abba vi vant oss vid? 

Dela gärna vidare med dina vänner om du också älskar Abba!