Beatles ska precis börja spela – då gör svenskarna längst fram det förbjudna

Ingen kan nog förneka att The Beatles är ett av världens främsta band. Men även om det känns långt borta idag så har inte Beatles alltid varit störst – det började någonstans för dem också.

Man brukar säga att den ”brittiska invasionen” började 1964 när Beatles landade i Amerika inför 3 000 skrikande fans. Men det inte många vet är att deras första turné utanför Storbritannien var i Sverige.

Det var Karlstad som förärades det första besöket av blivande jättarna. Platsen? Det var i Sundstaaulan

Även om det var ett 20-tal fans på flygplatsen var alltså inte uppståndelsen alls i samma kaliber som den ganska snart skulle bli. Publiken verkade ta emot musiken och framträdandet väl, men kritikerna var inte övertygade.

”Amatörmässig hambo”, hade Nya Wermlands-Tidningen skrivit om framträdandet. Men eftersom det var helt nytt var det kanske att vänta då det inte bara var musiken utan även deras stil som var helt ny.

Några dagar efter Sverigepremiären i Karlstad så spelade The Beatles tillsammans med Lill-Babs i ett tv-program som hette Drop-in och sändes från Gröna Lund.

Även om kritikerna inte var lika förtjusta i bandet kan man i klippet se att publiken älskar de skojfriska britterna. Man börjar känna igen den omtalade ”Beatleshysterin” där vissa skriker, andra springer upp på scenen och man lyckas dessutom uppmana gruppen att köra några låtar extra.

Det här klippet är på många sätt makalöst, då man vet att musikhistoria skapas i ”lilla Sverige”. Nedanför kan man se det sällsynta klippet från 1963 – när Beatles intar Sverige.

Tänk att det här klippet har dykt upp igen så att vi 53 år senare kan uppleva när historia skapas. Mäktigt!

Dela gärna vidare det här sällsynta klippet så fler får ta del av det magiska ögonblicket.