Den gången 4 okända värmlänningar tolkade en svensk legend och erövrade topplistorna

Under onsdagsmorgonen vaknade vi till sorgebeskedet att den folkkära musikern Sven-Erik Magnusson har somnat in, 74 år gammal.

Bakom sig lämnar han en låtskatt som för alltid kommer leva vidare i den svenska folksjälen – och i dag tar vi farväl genom att minnas tillbaka till hur allt en gång började.

Året var 1956 – och i Slottsbrons Folkets hus klev tre värmländska ynglingar upp på scenen för att göra sin allra första offentliga spelning. 

För Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Sven Svärd blev det startskottet på en av svensk musikhistorias allra största framgångssagor.

Spelningarna blev allt mer frekenta, bandet utökades med fler medlemmar och 1959 valdes den då 17-åriga frontfiguren och flickidolen Sven-Erik Magnusson till Värmlands rockkung.

Med ett unikt sound och sånger som framfördes på värmländska spred sig snart framgångarna utanför länets gränser.

Vintern 1964-1965 kom också det stora genombrottet. Låten ”Fröken Fräken”, som skrevs av den svenske stjärnan Thore Skogman, erövrade genast Svensktoppen och låg kvar på topplistan i sex veckor.

Resten är, så att säga, historia. När Sven-Ingvars i somras firade 60 år som band hade de haft hela 54 melodier på Svensktoppen, vilket gör dem till tvåa genom tiderna på listan.

Sven-Erik Magnusson och hans Sven-Ingvars är ett svenskt kulturarv som för alltid kommer leva vidare – och i dag spolar vi tillbaka bandet och lyssnar till den där låten som förändrade allt. Här är ”Fröken Fräken” med Sven-Ingvars.

Vila i frid, Sven-Erik Magnusson.

Dela gärna det nostalgiska klippet för att hylla en av Sveriges mest folkkära musiker!