Elvis Presley testar med Simon & Garfunkels klassiker – resultatet är världsklass

I januari 1970 släpptes vad som skulle komma att bli Simon och Garfunkels kanske mest kända låt – ”Bridge over troubled water”. Låten är skriven av Paul Simon och sjungs av Art Garfunkel och den vann hela fem Grammys 1971. Singeln har vidare sålts i över sex miljoner exemplar vilket gör den till en av de mest sålda singlarna genom tiderna.

På grund av låtens stora genomslag blev det väldigt populärt bland andra artister att tolka den och inkludera den i sina repertoarer. Aretha Franklin, Johnny Cash och Eva Cassidy hör till storheterna som gjort covers på dunderhiten.

Men redan 1970, samma år som låten släpptes, gjorde Elvis Presley sin egen version av Paul Simons alster och resultatet skulle visa sig så fantastiskt att till och med låtskrivaren själv blev alldeles tagen.

När Art Garfunkel sjunger ”Bridge over troubled water” är det svårt att inte bli berörd. Och även om många andra försökt sig på låten är det få som kommer i närheten av hans känslosamma stämma. Men en som faktiskt lyckas är ingen mindre än Elvis.

FOTO: Eddie Mallin, Wikipedia Commons

Hyllades av Paul Simon

Efter att ha sjungit in sin version på albumet That’s the Way It Is från 1970 började han även framföra låten live vid sina konserter i Las Vegas. Vid ett av dessa tillfällen satt låtens skapare, Paul Simon, i publiken. Enligt uppgifter blev han så pass tagen av Elvis framförande att han ska ha sagt: ”Det var det, vi andra kan lika gärna ge upp nu.” Inget dåligt kvitto på Elvis insats.

I klippet nedan finns ett av Elvis framföranden av låten förevigade på video. Och det är verkligen lätt att förstå vad Paul Simon menade med sin kommentar. Det här är verkligen musik på hög nivå. Titta själv i spelaren här under och njut av Elvis magiska stämma:

Tryck gärna på DELA här under så att fler får njuta av Elvis fenomenala framförande!