En ung Peter Jöback omges av mäktig kör – när han öppnar munnen inser alla att en klassiker är född

Musikalen ”Kristina från Duvemåla” slog ner som en blixt i Sverige under 90-talet. Den gripande storyn som skildrar svenska emiogranter under 1800-talet blev snabbt en stor succé när den hade premiär 1995 och inom några år hade den satts upp på flera stora scener världen över. 

Med två världskändisar bakom musiken (tidigare ABBA-medlemmarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus) har flera av låtarna ur musikalen blivit succéer. Den kanske allra mest kända är ”Guldet blev till sand” som i originaluppsättningen sjöngs av Peter Jöback.

Detta blev den då 25-årige Stockholmarens stora genombrott och under hela 110 veckor (januari 1997-februari 1999) låg ”Guldet blev till sand” rekordlänge på Svensktoppen i Sveriges Radio. En dunderhit som aldrig tidigare skådats i svensk radiohistoria.

I det här klippet, från en av de tidiga uppsättningarna av ”Kristina från Duvemåla”, sjunger Peter Jöback den vackra sången uppbackad av en mäktig kör. Håret reser sig i nacken när han tar i ända från tårna. Det här är verkligen en svensk klassiker som aldrig får glömmas bort.

Dela vidare om du också tycker att Peter Jöback har en sångröst av yppersta klass.