Fick nog efter övergreppen på Bråvalla – nu planerar Emma Knyckare mansfri festival

Totalt 26 misstänkta sexbrott ägde rum på Bråvallafestivalen i förra veckan.

Det har fått programledaren och komikern Emma Knyckare att reagera och tänker nu starta en ny musikfestival – bara för kvinnor.

Bråvallafestivalen 2017 kantades av många misstänkta sexbrott. 22 misstänkta ofredanden och fyra misstänka våldtäkter anmäldes – vilket till slut fick festivalarrangören FKP Scorpio att ställa in nästa års evenemang.

Många har reagerat starkt mot de många misstänkta sexbrotten, en av dem komikern Emma Knyckare. Under söndagskvällen startade hon via Twitter ett initiativ om att starta upp en musikfestival endast för kvinnor, någonting som snabbt möttes av mängder av positiva reaktioner.

– På några timmar blev det värsta grejen. Uppemot tusen personer har hört av sig och vill bidra, med alltifrån pr till städhjälp, säger Knyckare till Dagens Nyheter.

Flera artister, däribland Linnea Henriksson och Julia Frej, har redan tackat ja till att uppträda på den nya musikfestivalen. I veckan ska Knyckare sätta sig ned tillsammans med en arrangörsgrupp för att påbörja arbetet.

Hon berättar att de många misstänkta sexbrotten är bakgrunden till initiativet. 

– Vilka är det som våldtar? Jo, män. Om man gör en festival där de inte får komma då? Det var så jag tänkte. Jag tycker att det är sjukt att halva befolkningen ska gå runt och känna sig otrygga. Så redan nästa år kommer det att finnas ett alternativ: En rockfestival där brudar kan känna sig helt trygga, förklarar Knyckare för DN.

Bildkälla: Wikipedia

Det är ännu oklart när den nya musikfestivalen kommer äga rum. På frågan om huruvida det är diskriminerande att förbjuda män från att gå på festivalen svarar hon så här:

– Det har jag inte tänkt på. Men eftersom det verkar vara helt okej att diskriminera kvinnor för jämnan så kanske det är okej att männen stängs ute i tre dagar? Jag skulle inte direkt kalla det ett övergrepp att inte få komma på festival. Dessutom har Magnus Betnér anmält sitt intresse att städa efteråt. Så helt mansfritt blir det inte, säger hon till DN.

Publicerad av Newsner musik, gilla gärna