Fina jättehyllningen till Sven-Erik Magnusson – nu har legendaren fått en egen staty i Karlstad

Musikern och dansbandskungen Sven-Erik Magnusson lämnade jordelivet för tre och ett halvt år sedan.

Nu har en staty rests, till minne av den legendariske sångaren.

Det var i mars 2017 som beskedet kom att Sven-Erik Magnusson hade gått bort efter en lång tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

Under sin livstid kom Sven-Erik Magnusson att bli en av landets mest folkkära artister, som frontfigur i gruppen Sven-Ingvars.

Tillsammans med bandet låg han bakom älskade svenska låtar som ”Två mörka ögon”, ”Anita”, ”Torparrock” och ”Sommar i Sverige”.

sven-erik magnusson
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Staty i Sven-Erik Magnussons minne

Den klingande värmländskan i låtarna blev ett av bandets kännetecken – och visst var de även riktigt stora i hembygden.

Så när Sven-Erik Magnusson avled, dröjde det inte länge innan det stod klart att en staty skulle resas för att hedra artistens minne.

– Han var en väldigt folkkär artist och det är klart att vi vill visa att vi uppskattar honom, sade Johanna Larsson (M), kultur- och fritidsnämnden i Karlstad, då till P4 Värmland.

sven-erik magnusson, sven-ingvars
Foto: Lars Pehrson/Svd/TT

Vinkar till publiken

Tidigt stod det klart att statyn skulle resas vid Sandgrundsudden i Karlstad, som ligger belägen mitt i staden längs med Klaräven.

Konstnären som fick uppdraget att tillverka skulpturen – en bronsstaty av Sven-Erik i naturlig storlek, med sin klassiska vinkning till publiken – blev Assa Kauppi.

–  Det ska bli roligt att få avbilda en sådan älskad person som har lämnat en skatt efter sig. Jag har bland annat tittat på en dokumentär för att förbereda mig och blev förvånad över att jag kunde alla texter, det finns väl med oss som har växt upp här, sade Assa Kauppi då i ett pressmeddelande.

Karlstads Kommuns hyllning till Sven-Erik Magnusson på Sandgrundsudden. Konstnär Assa Kauppi. 😍

Posted by Slottsbrons Hembygdsförening on Wednesday, September 9, 2020

Nu är statyn på plats

Nu, tre och ett halvt år efter den folkkära artistens död, står Sven-Erik Magnussons staty så äntligen färdig och på plats vid Sandgrund.

En som blivit berörd av den vackra hyllningen är Sven-Eriks son Oscar Magnusson, som efter faderns död nu tagit över stafettpinnen som frontman i Sven-Ingvars.

– Ens pappa på plats som en staty. Det är liksom lite konstigt, men otroligt fint. Han står ju där och är sig lik, så man hajar ju till först. Det blir konstigt, en glädjens känsla men också någon slags vemod, säger Oscar Magnusson till P4 Värmland.

Karlstads Kommuns hyllning till Sven-Erik Magnusson på Sandgrundsudden. Konstnär Assa Kauppi. 😍

Posted by Slottsbrons Hembygdsförening on Wednesday, September 9, 2020

”Väldigt mycket symbolik”

Förutom själva statyn betyder också Sven-Eriks klassiska vinkning, samt platsen för statyn, mycket för sonen Oscar.

– Just på den där platsen så har han ju gjort den gesten så många gånger till så otroligt många tusen människor. Han har välkomnat dem till Sandgrundsudden och sagt farväl efter konserterna. Så det finns väldigt mycket symbolik i hela gestaltningen och platsen givetvis, säger Oscar Magnusson till P4 Värmland och fortsätter:

– Det visar väl på vad hans livsgärning ledde till. Jag sa faktiskt det i ett tal på invigningsfilmen, jag tror att han blev den som han ändå blev på grund av att han inte hade ambitionen att bli det.

Vilken fin hyllning. Dela gärna för att hedra Sven-Erik Magnussons minne!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);