Flygbolaget förstör mannens gitarr – hans klockrena hämnd fick hela världen att skratta

Ni vet säkert hur det känns när folk i servicebranschen inte tar ens problem på allvar. Som kund har man knappast någon chans mot ett miljardbolag. Men man kan alltid göra som den här snubben gjorde. Han satte verkligen flygbolaget på pottan.

När den kanadensiske musiken Dave Carroll mellanlandade i Chicago 2008 hörde han hur någon i sätet bakom honom sade ”Herregud, de kastar gitarrer där ute”.

När han och hans bandmedlemmar tittade ut genom flygplansfönstret såg de hur personalen på marken kastade deras instrument mellan varandra. Han pratade genast med tre flygvärdinnor men de visade inga som helst tecken på att bry sig om deras instrument.

När bandet Sons of Maxwell kom fram till Chicago fick Dave Carroll sin farhåga bekräftad – hans älskade 35.000-kronors gitarr av märket Taylor var förstörd.

Foto: YouTube

Han påbörjade en nio månader lång process där han ringde och skrev till flygbolaget men de bara hänvisade honom till olika personer. Till slut fick han prata med en chef som sa att det var hans eget fel och att han borde ha skickat in en anmälan om skada inom 24 timmar efter händelsen.

Flygbolaget sade att de var ledsna över det som skett men att deras slutgiltiga svar var ”nej”. De skulle inte ersätta hans gitarr och de skulle inte svara på något mer om hans ärende.

Dave kände att det var hopplöst att strida med ett så stort bolag. Han ställde sig själv frågan ”vad skulle Michael Moore gjort i en sådan här situation om han var musiker?”.

Tog till oprövat vapen

Han bestämde sig för att ta till ett oprövat vapen: Musiken.

Hans mål var att med totalt tre musikvideos nå minst en miljon människor. Det skulle kanske få flygbolaget att ompröva hans ärende. Han visste att det måste finnas andra där ute som hamnat i liknande situationer.

Han skrev och spelade in den första låten och med hjälp av några vänner gjorde de en musikvideo. Total budget för allt låg på 1.500 kronor och det gick främst till att köpa lösmustascher, sombreros och lunch till vännerna.

Den 6 juli 2009 laddade han upp filmen på YouTube och gick och lade sig. Det som hände de kommande dagarna kom att förändra hans liv för evigt.

Foto: YouTube

Snabb viral succé

Låten han skrev blev en storsuccé som toppade nyheterna runtom i hela världen. Hans telefon gick varm i flera veckor, hans skivförsäljning fick superfart, han fick massor med bokningar och i flera veckor han var med i TV och radio. Till och med Bob Taylor, ägare till Taylor Guitars ringde honom för att erbjuda honom två sprillans nya gitarrer.

Dave Carroll blev därefter, förutom välkänd musiker och internetfenomen, en eftertraktad talare. Men framförallt så fyller han i dag en viktig funktion som ambassadör för oss konsumenter.

En gång när han var på föreläsningsturné och pratade om händelsen råkade samma flygbolag ironiskt nog slarva bort hans bagage.

Vad blev konsekvenserna för flygbolaget då?

Slutnota miljardbelopp

Förutom att de fick skämmas inför hela världen så sjönk deras aktie med 10%, vilket kostade aktieägarna ungefär 1,4 miljarder kronor.

Det är helt fantastiskt vad man kan åstadkomma med musik. Den här berättelsen sätter verkligen alla klantiga flygbolag på plats. Dela om du också tycker att musik är det mäktigaste som finns.