Forskning: Klassiska låtarna av ABBA och Queen gör flest människor lyckliga.

Forskare har kommit fram till vilka låtar som gör människor allra mest glad. Nummer ett på listan är en riktigt klassiker från 70-talet.

Det är amerikanska Huffington Post som skriver om undersökningen som genomförts av Jacob Jolij, doktor i kognitiv neurovetenskap. I undersökningen tillfrågades 2000 vuxna människor i England och enligt dem var låten ”Don’t Stop Me Now” av Queen mest positiv. Enligt forskaren ska den ha en perfekt formel för en så kallad ”feelgood-låt”: Högt tempo (cirka 150 slag i minuten), stark dur och glad text.
– Min analys bekräftar på ett tydligt sätt det vi redan sett i litteraturen: Sånger skrivna i stark dur och högt tempo är allra bäst på att framkalla positiva känslor. Alla ”feelgood-låtar” är i kraftig dur och alla var 10 slag i minuten snabbare än en vanlig poplåt, säger Jacob Jolij till Huffington Post.

Men han vill också förtydliga att sådana här saker inte går att fastställa definitivt, då känslorna för någonting framför allt definieras av vad man associerar – i det här fallet låten – till.

Andra låtar på den lista som undersökningen visade? The Beach Boys låt ”Good Vibrations”, Billy Joels ”Uptown Girl” och Abbas ”Dancing Queen”.

Nummer ett på listan är alltså Queens ”Don’t Stop Me Now”. Det är bara att dela artikeln på knappen nedanför om du vill göra en vän lite gladare i dag.

Publicerad av Newsner musik, gilla gärna