Främlingarna lyfte Tove i en timme på konserten. Nu hyllas de som hjältar över hela Sverige.

16-åriga Tove Mattsson var på rockfestivalen Sweden Rock i Borlänge och skulle se hennes favoritband. Tove lider av muskel- och ledsjukdomen AMC och har svårt att stå och gå när tröttheten sätter in. Därför använde hon sin rullstol på den här konserten. Men det blev ett problem. När konserten började såg 16-åringen ingenting på grund av att det var så mycket folk. Då bestämde sig några främlingar för att hålla upp Tove på deras axlar – i över en timme. – Vilka hjältar! Killarna offrade något själva för att ge en helt okänd tjej en fantastisk upplevelse, säger Toves mamma till Kvällsposten.    

De okända hjältarnas namn är gruppchefen Tomas Flygare, 43, och fritidsledaren Kristian Weineholm från Linköping. De vandrade omkring på festivalområdet och bestämde sig för att se metal-bandet Ghost. Av misstag råkade de ställa sig framför Tove och fick höra att de kanske borde flytta lite på sig. I stället bestämde de sig, tillsammans med två andra besökare, för att se till så att Tove kunde få den bästa platsen av alla, rapporterar Kvällsposten.
– Först bar vi henne i så kallad kungastol där hon satt i våra armar. Men när orken tröt tog vi upp henne på våra axlar. Vi gjorde bara det som många andra kanske också skulle ha gjort. Det är klart Tove skulle få se konserten, säger de till tidningen.

Toves mamma beskriver Toves upplevelse som fantastisk och kallar männen hjältar. I över en timme turades de om att bära upp Tove på sina axlar innan 16-åringen blev för trött och lämnade konserten med sin mamma.
– Det värmer i mammahjärtat när okända personer offrar sig på det här sättet. Killarna offrade något själva för att ge en helt okänd tjej en fantastisk upplevelse. Det värmer något fruktansvärt, jag får tårar i ögonen av att bara berätta om det, säger Toves mamma Helena till Kvällsposten.

Och Sverige kunde inte göra annat än att hålla med. Artikeln har lästs av nästan två miljoner människor och hyllningarna har strömmat in via sociala medier.
– Vi är verkligen rörda över alla värmande ord som skrivits, det är alldeles fantastiskt. Men det hela var en spontan grej och vi gjorde bara det som många andra kanske också skulle ha gjort, säger Tomas.

HÄR ÄR HJÄLTARNA!
Det var Tomas och Kristian som lyfte rullstolsburna Tove, 16, så att hon kunde se sina idoler på Sweden Rock Festival.

Posted by Expressen on den 8 juni 2015

Publicerad av Newsner musik, gilla gärna