Guldkorn: I dag för 4 år sen sopade Loreen hem Eurovision med ”Euphoria”.

Den 26:e maj 2012 är en historisk dag i svensk musikhistoria. En dag som för alltid finns i alla svenska schlagerälskares hjärtan. Då fick ABBA, bröderna Herreys, Carola och Charlotte Perrelli sällskap av Loreen från Västerås bland de svenska vinnarna av Eurovision. Med startnummer 17 vid finalen i Azerbajdzjans huvudstad Baku klev Loreen upp på scenen och levererade sin nu klassiska låt ”Euphoria”, skriven av Thomas G:son och Peter Boström. Och Europa älskade låten från sekund ett och tidigt föddes hoppet om att Sverige kanske kunde vara med och kämpa om en seger.

Vid omröstningen växlade ledningen mellan flera länder, men redan efter fem omgångar började Sverige, Ryssland och Serbien att dra ifrån. Sedan ryckte Loreen och Sverige. Halvvägs in i omröstningen ledde ”Euphoria” med hela 42 poäng och sedan växte avståndet ner till tvåan. I mål stannade Sverige på hela 372 poäng, hela 113 poäng före Ryssland på andra plats.

Vid vinsttillfället var Loreens vinstpoäng, 372, den näst högsta genom tiderna. Endast slagen av norske Alexander Rybaks vinstlåt ”Fairytale” från 2009 som fick 387 poäng.

Passa på att ta dig några minuter och minnas dig tillbaka till den där underbara kvällen och njut här nedan av Loreens perfekta framförande av ”Euphoria”!

Publicerad av Newsner Guldkorn. Gilla gärna!