Här är sanningen om Beatles ackord som fascinerat miljoner i över 50 år.

Här är sanningen om Beatles ackord som fascinerat miljoner i över 50 år.

The Beatles är onekligen ett av musikhistoriens största band. Förutom den hysteri och låtskatt de lämnade efter sig är de ett av få band som också lämnat sådan huvudbry bakom en låt. Det inledande ackordet till låten A Hard Day’s Night är ett av musikens mest distinkta ljud – men trots detta förstod ingen hur de gjorde i över 50 års tid.

Ackordet kallas ofta det mest distinkta ljudet i historien av musik och har engagerat musikintresserade sedan 1964 då ingen förstått hur det genomförs.

Ackordet har drivit folk att skriva böcker om mysteriet och 2012 trodde vetenskapsmän och matematiker sig ha hittat svaret. Men det närmaste man kom då var att det rent ”matematiskt och musikaliskt var vettigt.”

Så trots att ackordet har engagerat så länge och så många visste alltså ingen exakt hur det gjordes – ända fram till alldeles nyligen.

Beatlesgrabbarna600

Sångaren och låtskrivaren Randy Bachman, mest känd från band som The Guess Who och Bachman–Turner Overdrive, fick tillgång till Abbey Road Studio genom Beatlesproducenten George Martins son – Charles Martin.

Charles Martin berättar att han har alla Beatles orginalband inlagda i en dator. ”Vad vill du höra?”, frågar Charles Randy.

Givetvis ville han lösa mysteriet om det mytomspunna ackordet. Sagt och gjort får han lyssna på en del åt gången – vilket var ett måste då ackordet i låten är flera stycken samtidigt.

Resultatet blir fantastiskt och även om det bara är en ljudvideo så borde det intressera alla Beatlesfans och musikintresserade. Nedanför kan man lyssna på den musikhistoriska händelsen. Där gåtan om världens mest kända ackord äntligen når dagens ljus efter 50 år i mörker och mysterier.

Fantastiskt att en sådan hemlighet kan bevaras så länge. Minst lika roligt att höra hur mycket Randy Bachman njuter av att äntligen få kunna spela ackordet som det gjordes 1964.

Publicerad av Newsner musik, gilla gärna