Kenneth Gärdestad hyllad med ärofyllt Taube-pris: ”Han var alldeles till sig”

Den gångna helgen arrangerades Taube-spelen för 23:e gången i Orust, i närheten av Göteborg. Där prisades Kenneth Gärdestad med kommunens stora Evert Taube-pris. Det berättar P4 Väst.

– Han var alldeles till sig efteråt, de hade fått preparera honom så han skulle orka ta sig ner, säger arrangören Nisse Ericsson.

Otaliga är låtarna som Kenneth Gärdestad skrivit tillsammans med sin Ted som har blivit svenska klassiker. Hyllningarna har på ålderns höst också blivit allt fler. Just nu spelas det dessutom in en film om Ted, som ska ha premiär vid jul. Brorsan Kenneth, 69, har dock svårt att närvara vid inspelningarna, då hans hälsa säger ifrån. Kenneth är sedan två år tillbaka sjuk i hudcancer och latent lymfom.

När det stora Evert Taube-priset skulle delas ut vid Taube-spelen i Orust var länge osäkert om Kenneth skulle dyka upp. Men han trotsade sjukdomen och fick ta emot publikens hyllningarna.

– Han var alldeles till sig efteråt, de hade fått preparera honom så han skulle orka ta sig ner, säger arrangören Nisse Ericsson till P4 Väst.

© Malin Hoelstad / TT

Efter att ha tagit emot priset och ovationerna från alla besökare höll Kenneth ett långt, känslosamt tal. Och inte ett öga var torrt i publiken.

– Det var många tårar i publiken, säger Nisse Ericsson till P4 Väst.

Nu gratulerar vi Kenneth till utmärkelsen och visar att vi för alltid kommer vara tacksamma över den magi som han och Ted skapade tillsammans.