Klassikern från 1978 handlar om en sjuk flicka. När hon sjunger den sista raden fylls mina ögon med tårar.

I dag vill vi skicka ett grattis till Maritza Horn som fyller 65 år denna fredag! Maritza föddes 1951 i Revsunds i Jämtland och är en svensk sångerska som varit verksam med genrerna jazz och visor under sin karriär. Det vi vill uppmärksamma är hennes album ”Jämmer och elände” från 1987.

Detta album delade Sverige när det kom. Låtmaterialet utgörs av gamla skillingtryck som alla kretsar kring människor lidande i någon mening. Så som död, sjukdomar, med mera.

Maritza var endast 27 år när hon gav ut detta album, men visorna ger intryck av en person som verkligen varit med och levt länge.

En av visorna på detta album är ”Lasarettsvisan”. Den handlar om en bröstsjuk flicka som ligger i sin säng på lasarettet.

Hon vill åka hem till sin mamma, men får aldrig göra det utan blir hela tiden lovad att få göra det framöver och att hon måste stanna på sjukhusen ett tag till. Detta fram till sista raden som verkligen berör mig till tårar.

Här kan ni höra visan.

Det var vanligt på 70-talet att sådana visor spelades för barnen. I ett visst syfte för att lära barn att det kan gå fel i livet och att man aldrig vet vad som händer framöver. Att man kan bli sjuk och att inget i livet går att förutspå.

Det är desto ovanligare i dag att spela upp sådant för sina barn, men jag tycker fortfarande att det är en väldigt fin (om än tragisk) visa.

Publicerad av Newsner musik, gilla gärna